Az egyetem nem gombfocipálya!

Az ELTE TáTK tiltakozóinak szerdai nyilatkozata

Az egyetem nem gombfocipálya! A felsőoktatás átalakítása nem úgy működik, hogy egyes szakokat kipöckölünk, másokat visszahozunk. Az EMMI nem akarja megérteni a követeléseinket, nem néhány szak léte a kérdés, hanem az egyetemi autonómia. Elvárjuk, hogy hozzák nyilvánosságra a törvénytervezet alapjául szolgáló szakmai háttéranyagokat és hatástanulmányokat! Követeléseinket fenntartjuk: vonják vissza az előterjesztést és követeljük a teljes körű érdemi egyeztetést minden érintett bevonásával.

Ezért tünetünk ma ismét. Harcolunk, hogy tanulhassunk! Harcolunk, hogy taníthassunk!

Program:18:00 – Emberi Erőforrások Minisztériuma (1055 Budapest, Szalay utca 10-14.)

A tüntetést megnyitja:

Csonka Fruzsina hallgató, Gerő Márton hallgató és Majtényi Balázs egyetemi docens, szervezők ELTE TáTK
Beszédet mond: 

Deák Dániel, oktató, Corvinus Egyetem

Szolidaritásképpen a tüntetők átvonulnak a Ludovika térre a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskolához.

Beszédet mond:

Dinók Henriett jogvédő, CFCF kurátora
Adorján Anna Társadalmi Tanulmányok BA hallgató, ELTE TáTK
Filmszakos hallgató

Hammer Ferenc oktató ELTE BTK

Követeléseink:

1. Követeljük, hogy az EMMI vonja vissza a szakok megszüntetésére vonatkozó előterjesztését és a felsőoktatási törvény módosításának tervezetét!

2. Követeljük a felsőoktatási autonómiát! Követeljük azt, hogy az egyetemre jelentkezők szabadon választhassák meg egyetemeiket és szakjaikat!
3. Szükség van olyan szakemberekre, akik értenek a társadalomtudományokhoz, az EU-hoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz! Ne tiltsák be az ilyen szakembereket kinevelő szakokat!
4. A XXI. században ne az állam döntse el, kiből mi lesz! Ne az állam döntse el, milyen szakma létezhet és milyen nem. Az állam egyetlen képzést se tiltson be, illetve ne monopolizáljon a kormány egyeteme számára.
5. Szakmailag előkészített döntések szülessenek, és hozzák nyilvánosságra a döntéseket alátámasztó hatástanulmányokat! Transzparenciát, egyeztetést, szakmaiságot! Ne döntsenek rólunk nélkülünk!
6. Törvényi garanciákat követelünk arra, hogy a szakmai, oktatói, hallgatói szervezetek részt vehessenek a felsőoktatást érintő döntéshozatalban.
7. A kormány kövesse az európai trendeket! Ne ássa alá a jövőnket és ne lehetetlenítse el Magyarország érvényesülését a világban.
Kép forrása: Facebook
[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]