Pártpolitika az egyetemen?

A Fidelitas véget kíván vetni a pártpolitika felsőoktatási intézményekből való kitiltásának. A rektorok szerint viszont jobb távol tartani a politikát az iskoláktól.

A Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas szerint a fiatalok nagy része nem foglalkozik a közélettel. Ennek változtatása érdekében kívánnak egyeztetést kezdeményezni a többi párt ifjúsági tagozatával. Jelenleg ugyanis az oktatási intézmények tiltják az intézményen belüli politizálást, a Fidelitas szerint viszont egy normálisan működő demokráciában ez nem elvárható.

A Magyar Nemzet megkeresésére több egyetemi rektor elutasította a pártpolitika felsőoktatásban való megjelenését.

Mezey Barna, az ELTE rektora úgy nyilatkozott, az egyetem távol kívánja tartani magától a pártpolitikát. Az egyetemvezetés hosszú távú tapasztalata, hogy jobb kizárni a politizálást az intézményből. Mezey szerint az ELTE-n rengeteg lehetőség biztosított az érdeklődő hallgatók számára, például politológiai, jogi előadásokat látogathatnak és számos közéleti kurzust is indít az egyetem.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora is osztja ezt véleményt. Péczeli Gábor szerint a hallgatók részéről sincs igény az iskolai politizálásra, így nem is lenne támogatottsága a kezdeményezésnek.

Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora szerint bár a Fidelitas kezdeményezése jó szándékú, elhibázott. Mezeyhez hasonlóan ő is úgy véli, hogy az érdeklődő hallgatók a tanórákon kívül megtalálják a politikát. Az egyetemnek alapvetően két funkciója van, ez pedig az oktatás és a kutatás. A hallgatóknak pedig a tanulással kell foglalkozniuk.

Az ellenzéki ifjúsági szervezetek közül eddig a Societas nyilatkozott. Ők nyitottak a párbeszédre, de ahogy a közleményükben megjegyezték: „sokkal súlyosabb gond, hogy tíz középiskolásból kilenc ma úgy gondolja, hogy külföldön fog munkát vállalni.”

(Forrás: edupress.hu)

(Kép: home.isr.umich.edu)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]