Határon túli magyar nyelvű képzések!

A felvi.hu oldalon létrejött egy webes felület, ahol külhoni magyar nyelvű felsőoktatási képzésekről és a szomszédos országok felsőoktatási felvételi eljárásairól kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők. Február 6-tól 21 határon túli felsőoktatási intézmény több mint 200 képzése érhető el a magyarországi felsőoktatási felvételi eljárást meghirdető felvi.hu oldalon.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta, a tájékoztatóval az is céljuk, hogy a fiatalok egy teljes Kárpát-medencei térben és nemzeti közösségben gondolkodhassanak. A tájékoztatás egyaránt előnyös a magyar és a határon túli diákoknak is. Hozzátette: a határon túli tanulmányok segíthetnek az előítéletek lebontásában is, hiszen a magyar fiatalok láthatják az ottani magyarság életkörülményeit, és jobban megismerhetik őket.

Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár szerint a tájékoztató célja, hogy növelje a külhoni és magyarországi magyar tannyelvű felsőoktatási intézmények közötti kétirányú mobilitást. A magyar hallgatók akár államilag finanszírozott képzésekre is jelentkezhetnek a határon túlra. Fontos azonban tudni, hogy a külhoni országokban akkreditált felsőoktatási képzések elvégzése után a diplomát a magyarországi munkavállaláshoz honosítani kell.

A tájékoztató országonkénti bontásban mutatja be a felvételi eljárásokkal kapcsolatos információkat. Azt is megtudhatjuk, milyen a felvételihez szükséges vizsgákat lehet magyar nyelven vagy magyar fordítással letenni. Kitér az állami ösztöndíjas finanszírozású képzések igénybevételének lehetőségeire, megtudhatjuk a pontszámítással kapcsolatos információkat. Felsorolja az adott országban elvégezhető magyar nyelvű képzéseket.

Kép: vs.hu

Forrás: www.edupress.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]