Elérhető és kereshető a 2015-ös HVG rangsor

A magyar felsőoktatást minden évben felmérő és rangsoroló Diploma kiadvány adatai elérhetőek kereshető és különböző szempontok szerint listázható változatban az Eduline-on.

Az abszolút rangsor mellett kereshetőek a különböző képzési területek karai is, az eredmények pedig az oktatók és a hallgatók kiválósága szerint is listázhatóak – kinek mi számít jobban a jelentkezéskor. A részletes adatok között az egyes elért helyezések részeredményei is láthatóak.

A hallgatói kiválóság esetén megnézhetitek, hányan jelölték meg az intézményeket a jelentkezési lap első helyén, milyen a felvett hallgatók pontátlaga, hány elsőévesnek van nyelvvizsgája, illetve hányan szereztek döntős helyezést középiskolai versenyeken. Az oktatók esetén a tudományos rang és az ezzel kapcsolatban álló oktatási minőség számít, hogy hány hallgató jut egy – tudományos fokozattal rendelkező – oktatóra, milyen a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és aránya, és milyen az MTA-címmel rendelkezők aránya. A listában így ki lehet választani például azt az agrárképzést, ahol a legtöbb MTA tag tanít (Debrecen), vagy hogy melyik bölcsészkarra ment a legtöbb nyelvvizsgával rendelkező hallgató (ELTE PPK). A kereső ezen kívül a korábbi évek rangsorait is tartalmazza hasonló formában, úgyhogy aki még bizonytalan a felvételiig hátralevő szűk egy hétben, az csemegézhet a legjobb és legerősebb képzések között.

A rangsort az eduline.hu/rangsor oldalon találjátok

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]