Palkovics: Befejeződött a felsőoktatás rendszerváltása

Jól-rosszul, de lezajlott és befejeződött a felsőoktatás rendszerváltása – állapította meg Palkovics László felsőoktatási államtitkár a Magyar Felsőoktatás 2014 – Fokozatváltásra várva? című szerdai konferencián.

Palkovics László kiemelte: a beiratkozott hallgatók száma a négyszeresére nőtt, ugyanakkor – bár ez a képzettségi szint a meghatározó a munkaerő-piacon –, a szektor állami támogatása alacsony, a GDP 0,6 százaléka. Az államtitkár hangsúlyozta: a felsőoktatás átalakítása bonyolult és lassú folyamat, a most következő hétéves időszakra azonban adottak azok a pénzügyi feltételek, amelyek hatékony felhasználásával minőségi fejlődést lehet elérni az oktatás és a tudományos kutatás területén.

Az eseményen szintén részt vevő Bodis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke a konferencián arról beszélt: a felsőoktatás évek óta várja, hogy egy egységes stratégia mentén működjön a terület, átlátható és megfelelő finanszírozással. Bódis szerint a kancellári rendszer önmagában nem jó vagy rossz, a körülvevő szabályok, valamint a kancellárok képességei és hozzáállása határozzák meg a minőségét. Az MRK elnöke ugyanakkor elmondta: a kancellárok kiválasztása szinte politikai kérdés lett, pedig az egyetemre jól felkészült menedzserek kellenek, akik értik az intézmény működését. A kiválasztás során azonban az ígéretek ellenére a rektorok nem kaptak szerepet, nem volt szempont, hogy a jelölt ismerje a felsőoktatást, az intézményt – fogalmazott.

(eduline nyomán)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]