Változást hoz 2015 a felsőoktatási szakképzésben

2015 nyarán végeznek az első hallgatók a felsőoktatási szakképzéseken – változnak a továbbtanulásukkor rájuk vonatkozó felvételi pontszámítási szabályok.

A felsőoktatási szakképzés a 2013/14-es tanévben váltotta fel a felsőfokú szakképzést. Ezeket a kétéves képzéseket csak egyetemek és főiskolák indíthatják, a diákoknak pedig szakdolgozatot kell írniuk és záróvizsgát kell tenniük, ezt követően diplomát ugyan nem, de felsőfokú szakképzettséget igazoló oklevelet kapnak.

A jövő nyáron végző hallgatók közül sokan alap- vagy osztatlan szakon folytatják majd tanulmányaikat. A felvételi eljárás során az elvégzett képzésekért többletpontokat kapnak a záróvizsgájuk eredményétől függően. Ötös záróvizsga esetén 30, négyesért 20, közepesért pedig 10 többletpont jár majd.

Ezeken a képzéseken besorolási szaknak nevezik azt az alap- vagy osztatlan szakot, amelyhez a tanterv szerint az adott felsőoktatási szakképzés a legközelebb áll. Ezeken a szakokon az elvégzett kreditek 75 százalékát beszámítják, így egy hároméves alapképzésen akár másfél év alatt is megszerezhető a diploma. Ha a hallgató az adott képzési területen, de nem a besorolási szakon tanul tovább, számára 30 kreditet számítanak be. Az egyes besorolási szakokat ebben a rendeletben nézhetitek meg.

Emelt szintű vagy felsőfokú OKJ-s szakképesítésért 24 többletpont jár, ha a szakiránynak megfelelő alap- vagy osztatlan szakon tanul tovább a hallgató.

A ponthatár is emelkedik 2015-ben: a minimumponthatár 240-re nő, ezt az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt, de más többletpontok nélkül kell megszerezni. Aki nem éri el a 240 pontot, államilag finanszírozott és önköltséges helyre sem kerülhet be.

A maximum pont a felsőoktatási szakképzésre jelentkezőknél is 500, de különbség az alap- és osztatlan szakokhoz képest, hogy itt a hallgatók nemcsak az érettségi, hanem a tanulmányi pontokat is duplázhatják.

(Forrás: eduline.hu)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]