Év végére kész lesz a felsőoktatási stratégia

Palkovics László a felsőoktatásért felelős államtitkár Debrecenben arról nyilatkozott, hogy év végére a kormány elé kerülhet a felsőoktatási stratégia.

Az államtitkár elmondta, hogy folyamatosan egyeztetnek az egyetemekkel a dokumentum tervezetéről, amely rögzíteni fogja a magyar felsőoktatási rendszer hosszú távú célkitűzéseit. Hozzátette: a felsőoktatás fontos feladata a társadalmi, gazdasági érdekek kiszolgálása mellett, hogy olyan szakembereket képezzen, akik megállják a helyüket nemcsak itthon, hanem az Európai Unióban is.

A terület három fő fontos céljának a minőségi oktatást, magas színvonalú kutatást és azt a missziót nevezte, amelyet a tudással való felelős gazdálkodás jelent.

Egyértelmű nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a kancellárok kinevezése sérti-e az egyetemi autonómiát – véleménye szerint az Alaptörvény egyértelműen elhatárolja az oktatási-kutatási autonómiát a gazdasági autonómiától, így annak sérülésére nincs lehetőség.

A kancellárokat egyébként elsőként az új alapítású felsőoktatási intézményekben nevezik ki, de október végéig mindenhova kerül kancellár.

Palkovics László arra is kitért, hogy növelni fogják az orvosképzésben a klinikai gyakorlóhelyek számát. Hozzátette, hogy az orvoselvándorlás pozitív hozadéka a magyar orvosképzés nemzetközi elismertsége.

Forrás: Eduline
Kép forrása: MTI

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]