Hol találunk állásajánlatokat?

Íme 10 tipp, hogy hogyan keressünk állást!

Az álláskeresés során arra mindig figyeljünk, hogy csak olyan munkát pályázzunk meg, amelynek betöltésére alkalmasak vagyunk és ezt az önéletrajzunk is tükrözi. Ne szórjuk tele a piacot a pályázatunkkal! Ugyanis könnyen megeshet, hogy hiteltelenné válunk a munkáltató szemében, és semmilyen más lehetőséggel kapcsolatban nem fog keresni minket.

Mindig nyitott szemmel kell járni, ismerni kell a piacot, és tisztában kell lennünk a saját értékeinkkel! Fontos, hogy naprakészek legyünk!

Sokféle úton-módon kereshetünk állást. Íme 10 tipp, hogy hogyan:

 

1. Állásportál

A www.profession.hu-n szinte kivétel nélkül mindenki találhat számára megfelelő pozíciót. Kategóriánként is több száz ajánlat közül válogathatunk, nem hiába ez Magyarország vezető állásportálja. Némi túlzással ugyan, de elmondható, hogy az az állás, ami itt nincs meghirdetve, az nem is létezik.

Érdemes feliratkozni a hírlevélre, folyamatosan értesülhetünk a legújabb nyitott pozíciókról, ráadásul testre is tudjuk szabni. Sőt akár a mobilunkra is letölthetünk egy álláskeresési applikációt.

 

2. Adatbázis

Alternatív formája az álláskeresésnek, ha adatbázisokba regisztrálunk. A munkáltatók által leginkább használtat szintén a Profession.hu-n találjuk. Nem kell mást tennünk, mint néhány adatot megadni, és feltölteni önéletrajzunkat.

Naponta több száz kiválasztási szakember bújja a rendszert, ezért ne érjen meglepetésként minket, ha elkezd csörögni a telefonunk. Ugyanis ha egy munkaadó toborozni kezd, akkor innen válogatja ki a jelölteket, azaz “házhoz jön” az állás. Ha pedig épp nem időszerű a hívás, kérjünk visszahívást egy későbbi időpontban.

 

3. Gyűjtő oldal

A www.jobmonitor.hu egy gyűjtő oldal, amely más portálokon megjelenő lehetőségeket összesít. Iratkozzunk fel erre a hírlevélre is!

 

4. Cégek karrieroldala

Ha vannak céljaink, akkor tudjuk, hogy melyik az a néhány cég, ahol valóra váltanánk álmainkat. Érdemes folyamatosan figyelni a honlapjukat, és regisztráljunk a karrieroldalukon. Figyeljük a híreiket, és akár újra és újra jelentkezzünk, ha ott a lehetőség.

 

5. Munkaadó megkeresése

Ne legyünk félősek! Ha valóban az adott cégnél szeretnénk dolgozni, keressük meg őket. Még akkor is, ha úgy tűnik, hogy épp nem keresnek új embereket. Ha kitartóak vagyunk, előbb vagy utóbb lehetőséget biztosítanak egy személyes találkozóra, mert mindenki motivált emberekkel szeret dolgozni.

 

6. Állásbörzék

Személyes találkozásra és tájékozódásra kiválóak az állásbörzék. A tavaszi és az őszi hónapokban szinte minden hétre jut egy rendezvény. Nem ritka, hogy több száz kiállító képviselteti magát, ezért ha nem választjuk ki előre, mely cégekkel is szeretnénk találkozni, könnyen elveszhetünk a rengetegben.

Fontos, hogy felkészülten érkezzünk! Bátran szólítsuk meg a megcélzott vállalatok képviselőit, tegyük fel az előre összeírt kérdéseinket, illetve ne felejtsük el átadni az önéletrajzunkat.

 

7. Apróhirdetési újságok

Az újságokban megjelenő hirdetéseket is érdemes minden nap áttanulmányozni. A Kisalföld és a Délmagyarország napilapok állásajánlatai pedig megjelennek a profession.hu oldalon is!

 

9. Munkaügyi központ

Hagyományos módja az álláskeresésnek, ha regisztrálunk a munkaügyi központnál, ahol leginkább kékgalléros állásokra jelentkezhetünk. Ha ilyen munkát keresünk, a Profession.hu-t se felejtsük el, mert már ők is kínálnak szakmunkákat.

 

10. Ismerősök és közösségi háló

Végül, de nem utolsó sorban: ne feledkezzünk meg a barátainkról, ismerőseinkről! Minél többen ismerik terveinket, annál könnyebb lesz megvalósítanunk azokat. Járjunk szakmai rendezvényekre, frissítsük a közösségi oldalakon a profilunkat, keressünk új ismerősöket!

Kapcsolatok ereje és a problémák másokkal való megosztása olykor csodákra képes. Az álláskeresés nem probléma, vagy kínos szituáció, csupán egy megoldásra váró feladat. Tehát, minél többen ismerik a helyzetünket, annál többen fognak tudni segíteni.

 

Ezek mellett persze az álláskereséshez egy nagy adag szerencse sem árt: jókor kell jó helyen lennünk.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]