Adatvédelem az Egyetemen

Ma lép hatályba az ELTE Adatvédelmi, adatbiztonsági és adatkezelési szabályzata.

A Szenátus március 31-én fogadta el az ELTE Adatvédelmi, adatbiztonsági és adatkezelési szabályzatát, mely április 15-én lép hatályba. A szabályzat célja az ELTE-vel kapcsolatban álló személyek, így többek között a hallgatók, alkalmazottak, a megbízási jogviszonyban állók és tanfolyami résztvevők adatainak fokozott védelme, emellett tájékoztatást nyújt az adatkezelés módjáról és jogorvoslati lehetőségekről.

Ez az egységes szabályozás az adatvédelmi felelős, az Informatikai Igazgatóság, az Emberi Erőforrás-gazdálkodási Főosztály, a Pályázati és Innovációs Központ, az Oktatási Igazgatóság, a Rektori Vezetői Értekezlet és az Egyetemvezetői Értekezlet közös munkája során és a kari tanácsok, az EHÖK, az EDÖK, a Közalkalmazotti Tanács, illetve az Esélyegyenlőségi Bizottság elnökének véleményezésével jött létre, tehát széleskörű egyetemi konszenzuson alapul.

Az Egyetemhez sok megkeresés érkezik különböző cégektől a hallgatók, mint célcsoport elérése érdekében, de ezek az adatok nem adhatók ki. Eltérő a szabályozás a közérdekű adatok nyilvánosságával kapcsolatban, melyeket ki kell adni. Így például a szabályzat alapján a jövőben bizonyos ösztöndíjak a nyilvános adatok körébe esnek majd. “Tehát az, aki ilyen ösztöndíjra vagy ilyen ösztöndíjjal támogatott tisztségre pályázik, a pályázat benyújtásakor tudomásul veszi, hogy az a tény, hogy ő ilyen ösztöndíjban részesül, illetve annak mértéke bárki számára hozzáférhető lesz” – mesélte Rónay Zoltán főtitkár az elte.hu-nak.

Az általános tájékoztató mától az egyetemi honlapon is megtalálható lesz.

Forrás: elte.hu

Kép: matrac.hu

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]