Megszűnnek a felvételi jelentkezési lapok

Papír formában legalábbis. Jövőre már csak online lehet felvételizni.

Jövő évtől már csak az e-felvételin keresztül jelentkezhetnek a diákok valamennyi felsőoktatási képzésre, ahogy az a legutóbbi, 2013/2014-es keresztfélévre történő jelentkezésnél is zajlott. A hagyományos jelentkezési lapokat azért iktatják ki a jelenlegi rendszerből, mert már elenyésző azon felvételizők száma, akik postán nyújtották be a felvételihez szükséges iratokat. Hat évvel ezelőtt még a felvételizők 13%-a jelentkezett a hagyományos módon, 2013-ban azonban csak minden ötödik jelentkező tett így. A tendenciát felismerve idén is már jóval kevesebb felvételi tájékoztatót nyomtattak, és regisztrációs csomag helyett csak online lehet ellenőrizni az adatokat.

A döntés nem meglepő: 2013-ban a többség online jelentkezett (csak minden ötödik diák használt nyomtatott jelentkezési lapot), míg hat éve még csak a felvételizők 13 százaléka használta az e-felvételit. A 2014 februárjában indult keresztféléves képzésekre is csak online lehetett jelentkezni.

Kíváncsiak vagytok, mi történik a jelentkezési lapokkal, miután postára adják őket? Az alábbi videóban ezt mutatta be korábban az ELTEvízió:

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]