Erasmus – ösztöndíjra fel!

Hogyan is vágjunk bele, ha már megszületett az elhatározás? Az EHÖK Külügyi Bizottsága által szervezett Erasmus7 keretében minden kérdésre választ kaptunk.

Korábbi cikkeinkben már beszámoltunk róla, miért érdemes Erasmus-hallgatónak lenni: külföldi tapasztalat, nyelvismeret, különböző kultúrák megismerése, életre szóló élmény – és ezzel csak néhányat említettünk a számtalan előnye közül. Mindezek eléréséhez azonban egy hosszabb utat kell bejárnunk, melyhez segítségül a hét folyamán intézményi és kari koordinátorok adtak tájékoztatást az ELTE valamennyi karán az ösztöndíjakkal, pályázással, annak elbírálásával és a tanulmányokkal kapcsolatban.

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy 2014-től egy megújult program, az Erasmus+ keretében történik a pályázás. A program elve és alapjai ugyan megmaradtak, de érdemes tájékozódni a részletekről, hiszen a korábbi tapasztalatokhoz képest eltérések adódnak. Így például a részvétellel kapcsolatban: az eddigiekkel ellentétben 12 hónapot vehetünk igénybe ösztöndíjasként, melyet akár részletekben és különböző egyetemeken is teljesíthetünk. Továbbra is féléves részképzésre és szakmai gyakorlatra lehet jelentkezni, de ezek most egyszerre is teljesíthetők. A korábbiakhoz hasonlóan azonban csak regisztrált aktív hallgatók pályázhatnak.

A partneregyetemen szintén regisztráció szükséges, melyre áprilistól lesz lehetőség. A koordinátorok felhívták a figyelmet arra, hogy a kiutazókat ugyanazok a jogok illetik és kötelezettségek terhelik a fogadó egyetemen is, mint azok saját hallgatóit, vagyis meghatározott mennyiségű kreditet és vizsgát kell teljesíteni, a külföldön elvégzett tárgyakat azonban be lehet számíttatni az ELTE-n.

További kihangsúlyozandó szempont, hogy az ösztöndíj mindössze hozzájárulás a költségekhez – melyet legfeljebb öt hónapra tudnak folyósítani, összegét pedig célországtól függően utólag véglegesítik -, így a sikeres pályázóknak saját forrásokra is szükségük lesz a külföldön töltött idő alatt. Ehhez nyújtanak segítséget az egyéb ösztöndíjak, kiegészítő támogatások, melyek az Erasmus ösztöndíjat elnyert hallgatók számára is megigényelhetők. Ezeknek kifejezett célja és funkciója az Erasmus megvalósításának támogatása, kiosztásuk és összegük pedig különböző szempontoktól függ. A kiegészítő ösztöndíj az ELTE-n adható be, és a Tempus Közalapítvány bírálja el, míg a kari kiutazási támogatásokról a HÖK irodákban érdeklődhetünk. Aki azonban megfelelő pályázatot ad le, de nem fér az ösztöndíj keretbe, önköltségesként, label státuszban is kiutazhat.

Pályázni március 12. éjfélig lehet Neptunon, a nyomtatott anyagokat pedig március 14-ig kell leadni a Nemzetközi Osztályon. Az ösztöndíjas létszámról várhatóan április végén-május elején születik döntés, a fogadó intézményekbe ezt követően lehet majd jelentkezni. A program változásai miatt újra kell kötni a szerződéseket a következő hét éves periódusra, így még nem teljes az egyetemi lista, de a kimaradt intézményekbe jelentkezni szeptemberben, pótpályázat keretében lesz lehetőség.

Az előadáson esett pár szó a Campus Hungary ösztöndíj porgramról is, mely pár éve indult, és az Erasmussal megegyező feltételeket állít, különbség viszont, hogy ezzel rövid és csoport tanulmányútra, nyári egyetemre is lehet jelentkezni. A pályázatot a Balassi Intézethez kell benyújtani, melyhez az ELTE állít ki ajánlást.

A kiutazó hallgatóknak a PPK felkészítő tréninget is szervez, melyet Neptunon keresztül lehet felvenni. Végezetül egy kis ösztönzés a PPK-tól:

 

 

Kép: palyazatmenedzser.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]