Ösztöndíjprogram fogyatékkal élő fiataloknak

Mit takar a közigazgatási ösztöndíjprogram? Kiket érint és kinek érdemes jelentkeznie? Utánajártunk.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, közigazgatási ösztöndíjprogramot indít a kormány, amire fogyatékkal elő hallgatók jelentkezését várják. A program során húsz kiválasztott fiatal három hónapig lehetőséget kap arra, hogy bekapcsolódjon egy-egy minisztériumban folyó munkába, és ezzel hasznos munkatapasztalatot szerezzen. A gyakornoki idő alatt a résztvevők havi 50.000 Ft-os ösztöndíjat is kapnak. A program célja, hogy a részvétel hozzájáruljon a későbbi munkakeresés sikeréhez, hiszen tudjuk, mennyire nehéz helyzetben vannak a fogyatékkal élők a munkaerőpiacon.

A programmal kapcsolatban megkerestük Markos Ádámot, az EHÖK esélyegyenlőségi referensét.  Jó lehetőségnek látja a programot: “Ez önmagában is egy munkatapasztalat, az ösztöndíjas eldöntheti, hogy érdekli-e a közigazgatás, továbbá egy fizetett munkalehetőség, ahol hasznos, új gyakorlati tudásra tehet szert az egyetemen elsajátított elméleti tudása mellé. Ráadásul egy arra felkészült befogadó környezetben töltheti el ezt a gyakornoki időt, ahol megbecsülik mint gyakornokot és munkáját is.

Megtudtuk azt is, hogy az EHÖK már a kezdettől több fórumon folyamatosan hirdeti  a lehetőséget, abban bízva, hogy minél több érintetthez eljut a program híre. Az esélyegyenlőségi referens szerint még arra is van esély, hogy mind a húsz helyet az ELTE hallgatói kapják meg, bár leszögezte, hogy nincsenek konkrét elvárásai, mert ez nem egy verseny. Bízik benne, hogy sokan élnek a lehetőséggel és pályázzák meg az ösztöndíjprogramot, hiszen hallgatóink szakmailag elég felkészültek a feladathoz.

Egyetemünkön egyébként személyre szabottan kapnak segítséget a fogyatékkal élő, speciális szükségletű hallgatók. A cél, hogy akadályoktól mentesen jussanak el a diploma megszerzéséig. Az EHÖK folyamatosan figyeli a fogyatékkal élő hallgatókat érintő lehetőségeket, valamint különböző érzékenyítésre alkalmas rendezvényekkel, programokkal próbálnak hozzájárulni egy befogadó környezet kialakításához. Minden hallgatói önkormányzat rendelkezik esélyegyenlőségi referenssel, akinek a feladata az érintett hallgatók segítése. Emellett karonként fogyatékosügyi koordinátor dolgozik a speciális igényű hallgatók életének megkönnyebbítésén.

A közigazgatási ösztöndíjprogramra február 7-ig lehet jelentkezni a www.kih.gov.hu oldalon. A jelentkezéshez 4 lezárt félévvel  kell rendelkeznie a hallgatónak. Az elbírálás végső határideje február 24., a program márciusban indul. A kérdéseket a osztondijprogram@kih.gov.hu e-mail címre várják, illetve a +36 1 301 3200 telefonszámon elérhető a programért felelős Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal.

Kép: sikerado.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]