Pályaalkalmassági vizsga az osztatlan tanárképzésre jelentkezőknek

Az osztatlan tanárképzésre jelentkezők nem várhatják tétlenül a ponthatárok kihirdetését: pályaalkalmassági vizsgát kell tenniük.

Azok a diákok, akik tanári pályára vágynak, közismereti, művészeti és szakmai tanárszakok közül választhatnak. A jelentkezőknek pályaalkalmassági vizsgán kell részt venniük, ahol a motivációs elbeszélgetés után konkrét nevelési helyzetet kell elemezniük vagy egy pedagógiai témájú könyvről beszélniük. Az elbeszélgetés a motivációs levél alapján történik, amit még a vizsga előtt el kell küldeniük. Három oktató vesz részt a beszélgetésben, ők döntenek arról, alkalmas-e a jelölt a tanári hivatásra. Ha úgy vélik, nem alkalmas, akkor a jelentkezőt egy tanárszakra se veszik fel.

A motivációs levél gyakorlatilag ugyanolyan, mint amilyet a munkáltatók várnak, csak itt arról kell írni, miért szimpatikus a jelentkezőnek a tanári pálya. A levelet a legtöbb helyen magyarul kérik. Azok az oktatók olvassák el, akik az elbeszélgetésen is részt vesznek. Az eduline.hu összegyűjtött néhány kérdést, amire érdemes kitérni a motivációs levél megírásakor. Azon túl, hogy miért akar valaki tanár lenni, nem árt arról is írni, milyen tanárnak képzeli magát, milyen személyes tapasztalat vezette erre a pályára, vagy milyen szerepet fog betölteni a társadalomban tanárként.

Jó tudni, hogy abban az esetben, ha valaki több osztatlan szakot is megjelöl, csak az első helyen álló intézményben kell pályaalkalmassági vizsgát tennie.

forrás: eduline.hu

kép forrása: haon.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]