Többért kevesebbet

Tovább nehezíti a kormány a jelentkezők dolgát. 2013-ban 9000 forintért csupán egyetlen helyet lehetne megjelölni a felvételi eljárás során, minden további jelentkezés 3000 forintjába kerülne a diákoknak – ez áll a kormány november végén kiadott tervezetében.

Főbb változtatások 2013-ban

A november 26-án kiadott tervezetben az eddigiekhez képest több változást is találhatunk a felvételi eljárás lefolyását illetően: az alapdíjért megjelölhető intézmények/szakok/képzések száma mellett a jelentkezési helyek maximális korlátja is újdonságot jelent, de várhatóan az emelt szintű érettségin is jobban kell teljesítenie annak, aki meg szeretné kapni az érte járó pluszpontokat.

A keretszámok drasztikus csökkentését követően itt egy újabb ok arra, hogy a felsőoktatásba készülő fiatalok bosszankodjanak: nem csak azért kell jól meggondolniuk, hova jelentkeznek, mert jelentősen leszűkült az államilag támogatott helyek száma, hanem azért is, mert többet kell majd fizetniük a megjelölt intézményekért.

A felvételi eljárás díjai

A felvételi jelentkezés alapdíja 9000 forint: ezért az összegért az elmúlt években három képzést jelölhettek meg a diákok, illetve a mesterképzésre készülő hallgatók, ezentúl azonban csak egy helyet foglal magában ugyanez a díj, és a tervek szerint minden további szak vagy intézmény megjelölése plusz 3000 forintba kerülne. Míg tavaly még korlátlan számú jelentkezést nyújthattak be a fiatalok, idén egy felvételi eljárásban – függetlenül a korábban megszerzett végzettségeiktől, szakképzettségeiktől és szakképesítéseiktől – maximum öt felsőoktatási intézménybe, karra, szakra, szakképzésre, képzési helyre, és ezeken belül különböző munkarendre, finanszírozási formára jelentkezhetnek, de ugyanazon szak államilag támogatott és önköltséges formája egy helynek minősül. Sorrendmódosításra a felvételi eljárás során a besorolási döntés időpontját megelőző 14. napig – írásban vagy elektronikus úton – egy alkalommal lesz lehetősége mindenkinek.

Amennyiben a felvételihez gyakorlati, egészségügyi alkalmassági, pályaalkalmassági, szóbeli és nyelvi alkalmassági vizsgára, valamint mesterképzésben szervezett felvételi vizsgára van szükség, úgy a felsőoktatási intézmény külön eljárási díjat határozhat meg, ennek mértéke jelentkezésenként legfeljebb 5000 forint lehet. Szakirányú továbbképzés, illetve doktori képzés esetén lehet számítani arra, hogy a megjelölt intézmény eljárási díjat kér, ennek maximális összege 9000 forint lehet.

Ponthatárok és feltételek

A minimum felvételi ponthatár 2012-ben 200-ról 240-re emelkedett, így alapképzésre, osztatlan képzésre csak az a jelentkező vehető fel, akinek az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül számított pontszáma eléri a 240 pontot. Felsőoktatási szakképzés esetén ugyanezen szabályok mellett 200 pont a határ. A mesterképzéses szakok felvételi követelményeit az intézmények határozzák meg, így azokról az ő honlapjukon tájékozódhattok.

Az érettségizőknek idén is öt tárgyból kell kötelezően érettségit tenniük: magyar nyelv és irodalomból, történelemből, matematikából, egy idegen nyelvből, valamint egy legalább két évig tanult választott természettudományos tantárgyból. Idén még nehezebb dolga lesz azoknak, akik orvosi pályára készülnek: eddig választhattak a fiatalok, hogy biológiából vagy kémiából tesznek emelt szintű érettségit, idén azonban kettőre is szükségük lesz. Biológia mellett fizikából vagy kémiából is emelt szintű érettségi kell a jelentkezésükhöz,csakúgy, mint a leendő állatorvos-hallgatóknak (nekik azonban a biológia mellett kötelezően a kémiát kell választaniuk). Emellett számos további szakra való bekerülés feltételeként megszabták az emelt szintű érettségit: a kormány tervei szerint az eddigi 30 százalékos korlát helyett csak az kapná meg az ezért járó 50 többletpontot, aki dolgozatában eléri a 45 százalékot. Augusztusban még arról szóltak a hírek, hogy a határt 50 százaléknál húzzák meg, így a mostani tervezetbe ennél egy valamivel enyhébb változat került be.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]