Teljes önköltség vagy részösztöndíj

Az állam költségkímélő módon csökkentette a keretlétszámot, ám a részösztöndíjas finanszírozási forma megbukott, így módosításra kerül sor.

A 2012-es felvételi idején új finanszírozási forma, a részösztöndíj, került bevezetésre. Ennek értelmében az állam átvállalja a tandíj költségeinek egy részét, viszont a hallgató mindhárom finanszírozási forma esetén (teljes önköltséges, „fél tandíjas”, államilag finanszírozott) köteles aláírni a magyarországi munkavállalásra vonatkozó szerződést, aminek megszegése esetén a tanulónak vissza kell fizetnie a képzési díj felét.

Az államilag támogatott keretlétszám csökkentésével és a részösztöndíjas helyek növelésével az állami kiadások csökkenését várták. Mivel a módosítás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, új javaslatot terjesztettek a Parlament elé. Az elmúlt években jelentősen visszaesett a jelentkezés a teljes önköltséges szakokra és a csökkentett, részösztöndíjas keretlétszám ellenére sem teljes a kihasználtság.

Az új, harmadik finanszírozási opció nem választható a felvételi jelentkezési lapon, csak a legjobban tanuló, teljes önköltséges hallgatóknak kínálja fel az Oktatási Hivatal. Az intézkedés eltérő eredményeket hozott a különböző szakokon: a TTK-n a megnövelt „fél ösztöndíjas” keretlétszám ellenére csak a hallgatók ötöde került felvételre, viszont az orvostanhallgatók esetében szinte teljes a kihasználtság.

 

Forrás: eduline.hu

Kép forrása: hirek.msn.mainap.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]