Jövőre már csak 10 000 hallgató örülhet az állami ösztöndíjnak?

Újabb meglepetéseket tartogat a felsőoktatásba belépni kívánók számára a kormány. A tavalyi brutális létszám mészárlást tovább harmadolnák a HÖOK információi szerint.

2010 és 2012 között 56000-ről 31750 főre csökkentette a kormány az állami ösztöndíjas helyek számát. Tavaly, amikor napvilágra került a majdnem 50%-os csökkentéssel és hallgatói szerződéssel operáló tervezet, még sokan reménykedtek abban, hogy jobb belátásra lehet bírni a döntéshozókat. Azonban hiába fejezték ki aggályaikat a rektorok, hallgatók, oktatók, vagy szakemberek a drasztikus csökkenés hosszú távú negatív hatásairól, a tavalyi Pont Ott partin lényegesen kevesebben örülhettek államilag támogatott helyüknek. Az a 30 ezer szerencsés, aki mégis, annak még hátra volt egy próba, az új magyar tánc, a ‘hallgatói szerződés aláírom, vagy nem’.
Idén már sokan -köztük 80 000 fiatal, akik idén készülnek letenni érettségi vizsgáikat –  régóta várják az új tervet. Nem az volt a kérdés, hogy számíthatunk -e további csökkenésre, csak az: mennyire?
November 20-án, vagyis csupán néhány hónappal a jelentkezési határidő előtt szivárgott ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának legújabb tervezete, melyben a 2013-as államilag támogatott hallgatói létszámot 24780 főben határozták meg. Amellett, hogy az akkor napvilágra került változat teljesen megszünteti az “ingyenes” jogász és gazdasági helyeket, ráadásul még a tavalyi, drasztikusan csökkentett állami ösztöndíjas létszám további mélyrepülését is nyilvánvalóvá teszi.
November 20-án az ELTE Online is hírül adta: már nem csak majdnem, hanem 2 év alatt valóban felére csökkent azoknak a hallgatóknak a létszáma, akik államilag támogatott formában kezdhetik meg képzésüket.
November 23-án az oktatási államtitkárság az MTI-nek úgy fogalmazott: December 5-én tűzi napirendjére az új felsőoktatási keretszámokat a kormány. Az elő-mikulás ajándék előtt azonban újabb meglepetést tartogattak számunkra. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája ma délután facebook oldalán adta hírül, hogy “Nem megerősített információink szerint a holnapi kormányülésen a keretszámokkal kapcsolatban lesz olyan előterjesztés, ami a már elfogadhatatlan 30 000 helyett mindösszesen csak 10 000 leendő hallgatónak biztosítaná a tandíjmentes felsőoktatást a következő tanévben.” 
Ez, a tavaly már jelentős veszteségeket megélt létszám további harmadolását jelentené.
[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]