Átalakul a felsőfokú szakképzés

Jövőre csak felsőoktatási intézmények indíthatnak felsőfokú, új nevén felsőoktatási szakképzést. A kötelező szakmai gyakorlatok helyei viszont nem biztosítottak

A felsőfokú szakképzés 1996-ban épült be a felsőoktatásba. Az itt megszerezhető bizonyítvány eddig az OKJ képzési szintnek felelt meg,  melynek időtartama két éves volt.  Viszont 2013-tól csak az egyetemek és a főiskolák indíthatnak felsőoktatási (régi nevén felsőfokú) szakképzést. A módosítás kiköti, hogy csak akkor indítható el ez a képzési forma, ha azonos szakon alapképzés, vagy osztatlan képzés is folyik. Az új szabályok szerint az alapszakokon el kell fogadni a felsőoktatási szakképzésen megszerzett kreditek 75 százalékát, a kötelező 120 kreditből ez 90-et jelent. A követelményeket is egységesítik: a képzések modulárissá válnak, a különböző területeken 12 kreditnyi közös ismeretanyagot kell elsajátítani. A kétéves képzés része lesz a kötelező féléves gyakorlat is, ezt vállalatoknál, cégeknél kell elvégezni, amelyekkel a felsőoktatási intézmények kötnek megállapodást.

Mivel a felsőoktatás része lesz ez a forma, itt is államilag támogatott ösztöndíjas, részösztöndíjas és önköltséges helyek állnak rendelkezésre. Több ipari és gazdasági szervezet, köztük a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is egyetért a felsőoktatási szakképzés átalakításának elveivel.

A jövő évtől a szakmai gyakorlat rendszere is változik: a hallgatóknak eddig hathetes gyakorlaton kellett részt venniük, szabadon választhatták ki, melyik vállalathoz mennek. A jövőben kötelező lesz egy féléves gyakorlat elvégzése, az intézményeknek ráadásul már most, a szak elfogadtatása során be kell nyújtaniuk a cégekkel kötött megállapodásokat, a gyakorlati programról szóló szándéknyilatkozatokat. Viszont a cégeknek nemcsak szerződést kell kötniük,de  fizetniük is kell majd a hallgatóknak, ugyanis csak bérért foglalkoztathatják őket. Ez felveti azt a problémát, hogy nem biztos, hogy a tanulók találnak olyan céget, ahol még pénzt is kapnak a szakmai gyakorlatuk elvégzéséért.

Munka- és szakmai gyakorlat keresésében sokat segítenek a már több egyetemen működő karrier irodák. Ezen irodák főbb profiljai, programjai közül kiemelkedik az állásbörze, ahol a hallgatók személyesen találkozhatnak a munkáltatókkal, leadhatják önéletrajzukat, megismerhetik a kiállító cégeket, információkat gyűjthetnek az elvárásokról és saját esélyeikről. E mellett felkészítő napokat is tartanak, ahol is a hallgatók megtanulhatják, hogyan kell állást keresni, milyen egy jó önéletrajz és hogyan kell viselkedni egy állásinterjún. Ugyanakkor a karrier irodák állásajánlatokat adnak közre és szakmai gyakorlatra is közvetítenek, sőt még az albérlet-keresésben is segítenek. Az ELTE Karrierközpontnak több egyetemen is van ügyfélszolgálata, köztük a BTK-n (Múzeum körút 4/a), a Lágymányosi Campuson (Pázmány Péter sétány 1/A) vagy a Questura Irodában (Gerlóczy utca 11.). Ezen karrierirodák szolgáltatásai ingyenesek, úgyhogy érdemes őket felkeresni!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]