Új felsőoktatási rangsor

Kisebb botrány alakult ki a HVG Diploma mellékletében megjelent 2013-as felsőoktatási rangsor körül.

Közösen emeltek szót a nagy tudományegyetemek rektorai a szerintük megtévesztő lista ellen. A rangsor készítői ugyanis az oktatók minőségi mutatóinál nem vették figyelembe az MTA-doktorokat és az MTA-tagokat, csak a PhD-s oktatókat száma került be a kritériumok közé. Mindez olyan torzulást eredményezett, mely alapján a tudományegyetemek az előző évekhez képest jelentősen rosszabb eredménnyel végeztek. A lista első helyére a Nyugat-magyarországi Egyetem került, az ELTE 5., a BME pedig csak a 26. helyet szerezte meg.

A tiltakozás hatására a lista készítői korrigálták a pontatlan adatokat, az online verzión már a javított eredmények láthatóak. A tudományos fokozatot elért oktatók számának figyelembevételével az első helyen a BME TTK végzett, az ELTE BTK és a TTK is előkelő helyen áll a listán. Az összesített kari rangsort az ELTE BTK vezeti, második helyen az ELTE TTK áll, az abszolút intézményi összesítés első helyén szintén egyetemünk áll.

A  téma iránt érdeklődők számára szervez konferenciát december 5-én az ELTE PPK Társadalmi Kommunikáció Kutatócsoportja „Mire jók az egyetemi rangsorok?” címmel. A felsőoktatási teljesítmény méréséről szóló konferencián előadást tart Mezey Barna, egyetemünk rektora is. A tanácskozáson a rangsorkészítés módszererei, fejleményei, mérhetősége és sajátosságai mellett a nemzetközi rangsorokban szereplésre való esélyek is megtárgyalásara kerülnek. A rendezvény ingyenes, viszont a részvétel regisztrációhoz kötött.

 fotó: elte.hu

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]