Felnőttképzési programokat indít a kormány

Ugyan az év első felében az álláskereső felnőttek csupán hat százaléka élt az állami vagy uniós pénzekből indított tanfolyamok lehetőségével, a kormány kedden újabb kiemelt képzési projekt elindítását jelentette be.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2012 első nyolc hónapjában átlagosan 478600-an kerestek állást Magyarországon, közülük azonban mindössze 31285-en, azaz csupán 6,4%-uk vett részt az állami vagy uniós pénzből számukra indított képzéseken. Ugyan a legnépszerűbb tanfolyamokon akár 20-25%-os is lehet a túljelentkezés, sokszor nem gyűlik össze elég ember ahhoz, hogy egyáltalán legyen értelme elindítani a kurzust.
„Ma Magyarországon a felnőtt lakosság 85%-a nem beszél idegen nyelvet. Az informatikai képzettség színvonala is hasonlóan alakul, ugyanakkor már szinte alig van olyan álláshirdetés, amelyben minimális elvárásként ne kérnének idegen nyelvi, illetve informatikai alapismereteket” – mondta el az eduline-nak Hidas János, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal elnöke, aki kedden jelentette be egy újabb kiemelt képzési projekt elindítását.

Az idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése elnevezésű uniós projekt keretösszege több mint 12,5 milliárd forint. Az önrész mértéke meglehetősen alacsony: egy jelentkező maximum 90 ezer forint képzési keretösszeg felhasználására jogosult, ebből a hátrányos területeken élőknek 2, a többi jelentkezőnek 5% önrészt kell befizetniük. A program kiemelten kezeli a munkanélkülieket, kismamákat, roma származásúakat, a legszegényebb körülmények között élőket és a 45 év felettieket, ugyanakkor bárki jelentkezhet, aki elmúlt 18 éves, és nincs nappali tagozatos államilag finanszírozott középiskolai vagy felsőoktatási hallgatói jogviszonya, illetve nem vesz igénybe más hasonló célú uniós támogatást. Az élethosszig tartó tanulás elvét követve a kurzusnak nincs felső korhatára.

A jövő félévtől e programhoz kapcsolódóan a DFT Hungária Kft. TÁMOP projektje keretében lehetőség nyílik nyelvtanulásra a TáTK-n is. A hallgatók számára indított 90 órás tanfolyam díja mindössze 4500 forint lesz.  A képzésekről további információ itt található.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]