Továbbtanulás a határ másik oldalán

Komárom, Beregszász, Nagyvárad: külföldi továbbtanulás nem csak idegen nyelven lehetséges, a határon túli magyar egyetemek tárt karokkal várják az anyaország hallgatóit.

Komárom, Beregszász, Nagyvárad: külföldi továbbtanulás nem csak idegen nyelven lehetséges, a határon túli magyar egyetemek tárt karokkal várják az anyaország hallgatóit.

A felsőoktatásban bekövetkezett változtatások sokakat sarkallnak arra, hogy röghöz kötöttség helyett külföldön tanuljanak tovább. Ez a generáció már jól beszéli az angolt, esetleg a németet, mégsem egyszerű idegen nyelven előadásokat hallgatni, pláne egy teljesen új kultúrában. A teljesség igénye nélkül három határon túli magyar település intézményeit és az ezekhez kapcsolódó költségeket vettük szemügyre, euróba átszámolva.

Selye János Egyetem – Komárom, Szlovákia

A szlovák határ másik oldalán található a Selye János Egyetem, mely 2003-as létrehozásával az ország legfiatalabb felsőoktatási intézménye. Három, egymástól távol álló karból az egyetem: Gazdaságtudományi, Tanárképző és Teológiai.

Az intézmény tandíjas, félévente 700 €, amiből lefaraghatunk szociális (max. 120 €) és tanulmányi ösztöndíjakkal (175 vagy 350 €), valamint diákmunkával (az átlag órabér 1,8 €).

Egy kollégiumi hely 50 euró körül alakul, de dönthetünk úgy is, hogy az egyetem körzetében található lakások egyikének egy szobáját vesszük ki, ez nem kerül sokkal többe, 60-90 €. A közösségi élet miatt viszont valószínűleg jobban járunk az előbbivel, albérletet csak kollégiumi hely hiányában érdemes választani.

Persze a tisztességes egyetemista nem csak lakik, hanem eszik és bulizik, sőt még közlekedik is. Egy sörért 1 € körül, egy ebédért az állami támogatású menzán 2,2 €, azon kívül 3 € körüli összeget kell kipengetnünk.  Havi bérlet sajnos nincs a városban, egy vonaljegy 0,22 euróba kerül, Budapesten edződött bliccelők egész olcsón kijöhetnek egy hónapban.

II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola – Beregszász, Ukrajna

Ukrajnában nem egyszerű a hallgatók helyzete, a legegyszerűbben ez a minimálbér összegén keresztül értethető meg, amely 1200 UAH (hrivnya), azaz kb. 150 €, így reálisabb képet kapunk, ha minden további költséget ehhez viszonyítunk.

A nappali tagozatos diákok képzését a magyar állam finanszírozza, a levelezősök, valamint a finanszírozási rendszerből kiesettek 240-350 €-t fizetnek évente. Ösztöndíj viszont egyáltalán nincs, az ukrán állam semmivel nem támogatja a magyar hallgatókat, így sokan vállalnak diákmunkát. Legalábbis vállalnának, ha nem lenne ebből is nagy hiány. Akinek sikerül, az –munkától függően- 3,8-9 €-t kereshet naponta.

Az egyetem hallgatóinak két nagyobb és három kisebb kollégium áll rendelkezésre, az összes jól felszerelt: 2-4 ágyas szobák, külön fürdőszoba, közös konyha, korlátlan internethasználat. A két nagyobb átlagosan havi 26 €, míg a kisebb, szociálisan hátrányos hallgatók számára az egyház által fenntartott kollégiumok egy hónapra 14-22 €-ba kerülnek. Választhatunk albérletet is, ezek árát a belvárostól való távolságuk határozza meg, 19 € + rezsi körül kezdődnek fejenként egy hónapra, de a belvárosban a legjobb lakásokért akár havi 115 €-t is elkérhetnek.

A legtöbben –kis város lévén- gyalog járnak be az egyetemre, de a környező településekről is érkeznek buszokkal diákok, a napijegyek ára távolságtól függően 0,2 €-tól 2 € -ig is terjedhet.

Az árkülönbségek miatt jóval elterjedtebb a buli előtti alapozás, míg a helyszínen 0,7-1,5 € egy korsó sör, a boltban jóval olcsóbban is megkaphatjuk. A vodkafogyasztásnak nagy kultúrája van mind a hallgatók, mind az oktatók közt, fél liter vodka ára 3,8 €, de ez már 2-3 főnek elegendő.

Menza nincs, így a diákok életének itt még hangsúlyosabb részei a gyorséttermek, hamburgert vagy hot-dogot 0,8 €-ért kapunk, míg egy menü ára 2,5-4 €.

Partiumi Keresztény Egyetem – Nagyvárad, Románia

Az Erdélyben található, 2008-ban akkreditált egyetemen művészeket, bölcsészeket és közgazdászokat képeznek magyar nyelven, lehetőséget adva a térség magyar származású fiataljainak.

Tandíj itt is van, 300-tól 450 €-ig terjedhet, ezt szociális támogatás igénylésével (38 €) vagy heti 20 órás diákmunka vállalásával (~92 €) csökkenthetjük.

Egy kollégiumi hely 35 €, de ehhez hozzá jön még a kötelezően megvásárolandó ebédjegy (46 €), így összesen 81 €-t kell fizetnünk havonta. Az egyetem közelében egy szoba bérlése 60 € körül alakul, de így a kollégiumhoz járó, viszonylag olcsó ebédjegyet is bukjuk, és menzán vagy kifőzdében ebédelni legalább 5 €.

Az egyetemi élet tehát a határ másik oldalán sem csak játék és mese, a tandíj pedig megszokott dolog, így tehát érdemes átgondolni, nem éri -e meg az erre szánt pénzt lakóhelyünkhöz közelebbi intézménynél befizetni – vagy vállalni a röghöz kötést.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]