Pózolj kokainnal (ne)!

Mi a hasonlóság a 17. századi holland zsánerfestészet nagy része és a raj-, ratyi-, pózer-, valamint suncigyűjtemények között? Egyszersmind: mivel NE pózolj facebookon, ha állást akarsz?

Ahogy egykor a holland életképek, úgy figyelmeztetnek ma a hiábavalóságra azok a honlapok, amelyek a netmocsok enciklopédikus igényű bemutatására specializálták magukat. És bár a merev moralisták még némi szkepszissel fogadnák a gondolatomat, aligha vitatható, hogy ezek az oldalak egytől egyig gazdag példázatgyűjtemények (is).

„Ne tégy közszemlére semmi olyat, ami az internet pöcegödrébe kerülhet” – ezt én a kortárs napnyugati kultúra egyik legfontosabb erkölcsi maximájának érzem.

És hát e maxima érvényességét látszik alátámasztani az a felmérés is, amit nemrég készítettek három európai ország HR-esei körében. A kutatás eredményei szerint a HR-szakemberek 43 százaléka ellenőrzi az állásra jelentkezők facebook-profilját, illetve más online tartalmait, mielőtt felvételükről döntene; emellett a Microsoft által megrendelt vizsgálatból az is kiderült, hogy a megkérdezett menedzserek 23 százaléka utasított már vissza álláskeresőt az online checket követően.

„Általános jelenség itthon is, hogy a munkáltatók megkeresik a jelentkezőket a különböző közösségi oldalakon. Fontos tehát, hogy tisztán tartsuk az idővonalunkat, és a jelentkezés előtt érdemes újra átnézni mindent, hogy biztosan ne maradjon semmi kompromittáló” – mondta el Vadon Balázs, a Job-Center ügyvezetője. „Tartózkodjunk a nyilvános dühkirohanásoktól, pocskondiázásoktól, de az sem szerencsés, ha a munkáltató a korábbi főnököt mocskoló hozzászólásokra bukkan az online felületünkön. Azok a képek, amiken félájultan fekszünk egy buli után, szintén nem segítik az álláskeresést, azok meg pláne nem, amik egy esetleges bűncselekmény dokumentumai. Ám ha mégsem akarnánk megválni ezektől a képektől, ott vannak a biztonsági beállítások, amik segítségével elérhető, hogy csak az ismerőseink, esetleg csupán néhányan férhessenek hozzá a személyes dolgainkhoz” – jegyezte meg a szakember, hozzátéve, hogy ők is rendszeresen ellenőrzik a jelentkezőket.

Az egyik netszennygyűjtőben találtam nemrég egy nagyszerű képet, amin egy srác szipkával az orrában látható, amint feltehetően valamilyen pszichoaktív szert próbál felszippantani egy rendőrautó motorháztetejéről. Nos, felteszem, nem nagyon kell magyarázni, miért nem ajánlatos ezzel vagy egy ilyen képpel mondjuk a rendőrség kötelékébe jelentkezni. Egyszerűen: EPIC. Megjegyzendő, máshová sem nagyon, ugyanis egyik HR-es vagy munkáltató sem tapsikolna örömében, ha az őszinteségnek e tiszteletreméltó a hülyeségnek e nehezen vállalható megnyilvánulásával találkozna.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]