Mumus-tárgyak az ELTE-n

Ha kíváncsi vagy az egyetem legrettegettebb kurzusaira, ha gondolkodtál már rajta, hol bukik a legtöbb hallgató, ha érdekel, mely tárgy okozza a legtöbb fejtörést, akkor jó helyen jársz. Mostantól kéthetente Mumus tárgyak az ELTE Online-on!

Tanulmányaink során mindenhol találkozunk rémhírekkel, híres-hírhedt kurzusokkal és rettegett oktatókkal. Mindenhol terjednek történetek olyan tanárról, aki a vizsgákat/ZH-kat egyszerűsítve osztályozza: az irodában feldobja a dolgozatokat, akié az asztalra esik, az egy kettest, akié a földre az egy „új lehetőséget” nyert a bizonyításra.

Már a Gólyatáborban, vagy akinek ott még nem, az első két hétben kiderül, mi is lesz az adott félév-, vagy képzés során az a tárgy, amitől rettegni fogsz. Azok az emberek pedig, akik valami rejtélyes módszerrel teljesítették a követelményeket, amolyan félistennek tűnnek az évfolyam szemében. Egyetemistaként mindannyian reménykedünk abban, hogy valami titka mégiscsak van ezeknek az adoniszoknak, és talán-talán ezt a titkot egyszer mi, földi halandók is megtudhatjuk…

Most induló cikksorozatunkban ezeknek a rejtélyeknek jártunk utána. Mostantól kéthetente kedden, Mumus tárgyak az ELTE Online-on! Ezúton is szeretnénk megköszönni az ELTE Oktatási igazgatójának, Dr. Cseszregi Tamásnak, aki kérésünkre rendelkezésünkre bocsátotta a kutakodáshoz szükséges statisztikai alapot.

Arra voltunk kíváncsiak, ELTE szerte melyek azok a tárgyak, amik a leginkább megizzasztják az egyetemistákat. Ennek kiszámolásához több alternatíva is kínálkozott, a mi toplistánk végül az alábbi szabályok alapján született meg:

„A “bukás” vizsgálatánál csak a tárgyelemhez tartozó kurzus újrafelvételének ténye lett  figyelembe véve. A nem kötelező, illetve a több példányban is teljesíthető tárgyelemek nem kerültek bele a felsorolásba, ahogyan 2010 előtti tárgyak sem. A záróvizsga jellegű képzési-program tantervi hálójába kötött tantárgy tárgyelemei nem lettek figyelembe véve, és csak 50 fős hallgatói létszám felett kerültek be kurzusok, a durva torzítások elkerülése végett.

Ez a módszer egy aspektusból vizsgálta a karok legnehezebb tárgyának kérdését, így lehetséges, hogy a ti fejetekben más kerülne a dobogó első helyére. Amennyiben eltérő véleményetek van a témáról, várjuk észrevételeiteket a kozelet@online.elte.hu címen. Küldjétek el, nektek melyik vizsga volt a legizzasztóbb, vagy melyik tárgy okozta a legtöbb álmatlan éjszakát? Igyekezni fogunk, hogy a TI toplistátok is „műsorra kerüljön”.

ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]