Vénásan adagolt kávé és idegösszeomlás, avagy: hogyan (ne) készüljünk a vizsgákra?

„– Elég lesz, Tanár úr?
– Nekem elég, magának elégtelen.”

Egy sikeres vizsgaidőszak sok összetevős mulatság. Legjobb, ha már a szemeszter elején elkezdünk készülni rá, pl.: elkezdjük felkutatni a köztudottan hiánycikknek számító könyveket, vagy rendszeresen gondoskodunk egy adott előadás jegyzeteinek beszerzéséről (abban az esetben, ha nem járunk be). Ugyanakkor senkinek sincsenek illúziói, hisz mind beleestünk már a „márpedig én megtanulom az 1427 oldalas könyvet egy este alatt” érzésbe. (Ez alól csak azok kivételek, akik most fognak majd először beleesni…) Lényeg a lényeg: mindez nem kellemes, sőt, egészen bosszantó és haszontalan megoldás. Mire érdemes tehát figyelni, hogyan tudjuk feldobni a készülési folyamatot?

Procrastination…

  • Time management és rendszerezés

A legelemibb dolog felmérni, hogy mivel állunk szemben. Jól kell ismerni az ellenséget ahhoz, hogy sikeresen tudjunk vele megküzdeni… Így van ez a vadul ránk támadó vizsgákkal is. Első lépésként érdemes tehát rendszerezni mindent. És ez alatt tényleg „mindent” érdemes érteni. Általános szabály, hogy nagytól a kicsi felé kell haladni: először jó összegyűjteni magukat a vizsgákat. Hasznos lehet egy adott skálán feltüntetni, hogy melyik kurzus milyen mély nyomott hagyott bennünk, tehát mennyi plusz energia kell a számonkéréshez. Ezen felül – főleg a jelölgetés és jegyzetelés miatt – érdemes akár színt is rendelni hozzájuk. Ezt az összesítést praktikus a vizsgák felvétele előtt elvégezni, hiszen az ütemezésnek is reálisnak kell lennie. A legnehezebb tárgyat például nem érdemes az első napra felvenni, mert elképzelhető, hogy a hallgató nem tud felkészülni, és utána csak szenvedhet az UV-k összeírásával is. Ha a fő körvonalak kirajzolódtak, hasznos alegységekre bontani a tanulást. A vizsgát felkészülési anyagokra, adott anyagot pedig mondjuk fejezetekre, esetenként alfejezetekre. Sokkal könnyebb 50 oldalnak nekivágni, mint 1427-nek… Fontos az átfogó tudás, az, hogy tisztában legyünk a könyv fő körvonalaival. Hasznos előre átnyálazni a tartalomjegyzéket, hogy be tudjuk saccolni a témaköröket. Itt újra el lehet játszani a szintezős kört: felmérjük, hogy melyik fejezet mennyi energiát igényel. A sok-sok adat alapján pedig összeírjuk a végleges időbeosztást.

  • Nem érdemes se kapkodni, se halogatni

Ha minden vizsgát le akarunk tudni az első 2 hétben, az nagyon sok veszélyt jelent. Egyrészt lehet, hogy nem sikerül felkészülni; és akkor oda az egész tervezés, másrészt teljesen meg fogunk feledkezni az alapvető egészségi aspektusokról, mint például: ne görnyedjünk az asztalnál 24 órán keresztül folyamatosan, ne kizárólag instant levesből és kávéból próbáljuk összerakni az immunerősítő téli diétát, és hogy ne hívják ki ránk a tűzoltókat naponta kétszer a kiáramló dohányfüst mennyisége miatt. Persze nem kell mindenkinek elvetnie ezt a „gyors letudást”. Ha valaki kitartóan, a szorgalmi időszakban is állandóan készült, miért ne? Csak ehhez elég jó önismerettel és önkritikával kell bírni. Legtöbb esetben a másik véglet sem jó: mindent a végére hagyni és aztán az esetleg nem sikerülő tárgyak időpontjain stresszelni. A lényeg, hogy reálisan érdemes felmérni, hogy mivel hányadán állunk.

  • Ha végre tanulnánk…

Előttünk a táblázat, minden be van ütemezve. Bekészítettük a kávét és a mentes vizet, 45-50 perc múlva csörög a telefon, hogy tartsunk 5-10 perc szünetet. Remek. Laptopon tanulunk, mert a könyveket már rég kivették a szaktársak. Mit ne tegyünk?

  • Először is ne a kedvenc takaróink és párnáink közé süppedjünk, mert nincs annyi önuralom a világon, hogy valaki 15 perc után el ne aludjon. Kényelmes helyet kell persze választani, de ne az alvós kuckónkat! (Ha valaki például teljes csöndben akar tanulni, vagy szüksége van egy kicsivel nagyobb térre, lehet, hogy érdemes a könyvtárban készülni.)
  • Ne hagyjuk, hogy eluralkodjon az egyéb tananyagok közt a káosz! Ha meg kéne nézni valamit, és 20 percig tart kihámozni a handouttengerből, elég gyorsan kifáradunk az egésztől.
  • Az említett kis szüneteket ne hagyjuk ki soha! Kell a folyamatos energia utánpótlás. Nem merülhetünk le az első 100 oldal után, ha 1427 van. Arról nem is beszélve, hogy egyik vizsga követi a másikat…
  • Ne éjszakázzunk! Ez most arra vonatkozik, hogy ne maradjunk fenn egész éjjel tanulni, mert másnap használhatatlanok leszünk. Aludni, kipihenni magunkat néha sokkal hasznosabb, mint hajnalban bogarászni az összemosódott szavakat.
  • És végül – ó, ez nagyon végzetes hiba – ne hagyjunk bekapcsolva semmilyen internetes felületet, ami alapvetően nem a tananyaghoz kötődik! Nem is feltétlenül kell ide Tasty vagy Facebook, egy idő után azon kapjuk magunkat, hogy nem tudunk betelni az Időkép élő közvetítéseivel… És ez teljesen érthető: új inger, új téma. Bármi, ami elszakít a tananyagtól, egy idő után a világ legérdekesebb dolgának fog tűnni. (Még akkor is, ha ez Észak-Magyarország havi csapadékmennyisége…)

    Egy idő után bármi érdekesnek tűnhet…

  • DE! Az elektronika csodája

Külön izgalmas, hogy a tanulástól bájosan elcsábító elektronika ugyanakkor meg is könnyítheti a vizsgaidőszakot, ha megfelelően használjuk. Ezzel kapcsolatban itt találtok egy hasznos kis összefoglalót, hátha segít.

Személyre szabva

Persze mindez főleg általánosítás. Legjobb, ha mindenki kitapasztalja, hogy számára mi a legideálisabb tanulási metódus és környezet. Sok embernek segít, ha barátokkal közösen tanul, sokaknak nem. Van, akinek kell egy kis minimal techno vagy Mozart az olvasáshoz, de van, akinek nem. Fontos tehát az önismeret és a képesség, hogy ráébredjünk, ha eddig valamit nem jól csináltunk. Ha pedig valaki még mindig nem érezne magában erőt a készüléshez, ajánlom neki a világ egyik legzavaróbb és éppen ezért legösztönzőbb videóját a halogatásról:

https://vimeo.com/9553205

Kitartást és jó készülést! A legfontosabb pedig természetesen: Don’t panic!

Források:

http://eduline.hu/felsooktatas/Ezeken_a_kepeken_rohog_az_internet_indul_a__WJ12K5
http://eduline.hu/felsooktatas/ot_tilos_dolog_vizsgaidoszakban_K61REK
http://eduline.hu/felsooktatas/Tulelocsomag_vizsgaidoszakra_konyvtarak_ing_ALGF4I
http://eduline.hu/felsooktatas/vizsgaidoszak_felkeszules_tanulosarok_K6WTAS
http://eduline.hu/felsooktatas/vizsgaidoszakra_tanulasi_utemterv_96MYL5
http://eduline.hu/felsooktatas/Zsenialis_infografika_igy_kezdjetek_el_a_vi_FKMA6O

Képek forrásai:

https://news.efinancialcareers.com/lu-en/243918/tips-for-passing-the-cfa-exams-from-the-man-who-writes-the-questions
https://www.nbcsandiego.com/on-air/as-seen-on/First-Alert-Weather-Forecast_San-Diego-453202433.html
https://cheezburger.com/9148088320/classic

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]