Eladó civilek

Társadalmi felelősségvállalás, tudatos élet…. Érdekes? És ha Bombera Krisztina, Navracsics Tibor, Winkler Nóra, Novák Péter, Für Anikó és más ‚celeb‘ is támogatja?

Társadalmi felelősségvállalás

A rendezvény során 15 civil szervezet 15 esélyegyenlőségi, illetve fenntarthatósági szolgáltatására lehetett licitálni. A programok különböző alternatívákat kínáltak a cégek társadalmi felelősségvállalására: közelebb hozzák a társadalomhoz a szellemileg, fizikailag vagy szociálisan hátrányos helyzetű embereket, javítják munkavállalási esélyeiket, felhívják alkalmazottaik figyelmét a tudatos életre, illetve megoldják a család és munka összeegyeztetésének egyes kérdéseit. A programok részletes leírását itt olvashatod.

Mindezen problémák önmagukban már nem elegendők ahhoz, hogy megfelelő bázisát képezzék egy rendezvénynek. Az emberek akkor figyelnek oda, ha a házigazdák ismert műsorvezetők vagy színészek, ha a meghívott vendégek között  van egy ismerős arc, mint Bombera Krisztina vagy Für Anikó. Dícséretes, hogy mindannyian valóban szívükön viselték a rendezvény célját.

Navracsics Tibor is személyes ügyének érzi a Civil Licit kezdeményezést, hiszen már évek óta támogatja a cégek társadalmi felelősségvállalás felé tett lépéseit. „Ne csak gondoljuk azt, hogy egy közösség vagyunk, hanem tegyünk is érte.“Véleménye szerint a Civil Licit gyújtópont lehet azoknál a cégeknél, akik komolyan gondolják a társadalmi szerepvállalást.

A „vásár“

Az egymást követő vásárok során a 15 programból 9 talált gazdára. Az érthető, hogy a Licit fő támogatóinak számító OTP Bank és Nextent Informatika Zrt. miért vette ki részét a vásárból (az előbbi 2, az utóbbi 4 programot tudhat magáénak). De arra már nincs világos magyarázat, hogy a jelen levő, mintegy 30 cég közül miért csak 5 szállt be a licitbe?

Hat program egyáltalán nem váltott ki érdeklődést a cégek részéről, az elkelt kilenc tételből pedig mindössze kettőre történt némi licitálás, a maradék hetet rögtön megvásárolták.Mi okból mennek el a cégek egy ilyen rendezvényre, ha nem licitálnak és nem állnak oda a kezdeményezés mögé? Hiszen egyrészt a programok már jóval a licitálás napja előtt ismertek voltak, másrészt az áruk is szinte minden esetben a piaci értékük alatt volt. Amennyiben a fő támogatók nem kapcsolódnak be a licitbe, a rendezvény csúfos kudarcba fullad.

Ennek ellenére Winkler Nóra, Novák Péter és a Civil Licit Alapítvány elnöke szerint is nagy sikerrel zárult az idei Licit, hiszen több mint másfél millió forintos össztámogatás folyt be. Amennyiben figyelembe vesszük, hogy csak a Nextent Kft. támogatása ebből 680 ezer Ft, kétségeink merülhetnek fel Navracsics Tibor reményeivel szemben, miszerint a rendezvény gyújtópontja lehet a társadalmi felelősségvállalás iránt érzékeny cégeknek. Legyünk azonban pozitívak és bízzunk benne, hogy a támogatók a jövő évi Civil Liciten is beszállnak a játékba.

 

Fehér Csilla 

ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]