Mennyi pénzt vonnak el a felsőoktatástól?

Magasabb színvonalú felsőoktatást kevesebb pénzből? Utánanéztük, mekkora összegeket vonnak el jövőre a felsőoktatástól és hogyan érinti ez az ELTE-t.

Az egyetemek és főiskolák működési költségvetése kb. 10 milliárd forinttal csökken jövőre. 625 millióval lesz kevesebb a hallgatói juttatások központi előirányzata és a „hallgatói létszám képzési többlete” címen futó költségvetési sorok is apadnak az alapítványi felsőoktatás (alapítványi és magán főiskolák) esetében mintegy 800, az egyházi világi képzés esetében 700 millió forinttal.  A felsőoktatás  – bővebben ki nem fejtett – speciális feladataira azonban közel 105 milliót biztosít a kormány jövőre. A 2012-es költségvetés sorai közt már nem szerepel a Szakkollégiumi Kiválósági Központok támogatása(!),ugyanígy kikerült a támogatotti körből a Mentorprogram. Nem jut pénz a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottságnak és a Felsőoktatási Tudományos Tanácsnak sem, igaz van egy 76,90 milliós összeg, melyet a felsőoktatási testületek működtetésére szánnak majd.  A jövő évi költségvetés egyáltalán nem tartalmaz a felsőoktatást érintő beruházási és fejlesztési pénzeket. (A számok 2011-es kölstégvetési törvényből, illetve a 2012-es költségvetés tervezetéből származnak).

Az ELTE költségvetéséből 1,74 milliárd forintot zárolt az állam ez év elején, emiatt felfüggesztették a Puskin utca 9. alatt található épülettel kapcsolatos 1,7 milliárdos beruházást,  ahol egy világszínvonalú filmstúdió és több olyan gyakorlati labor létesült volna, mely a bölcsész képzés elméleti síkját egy gyakorlati vonallal egészítette volna ki, sőt piaci szereplők bevonásával akát bevételi forrásként is szolgálhatott volna.

A zárolás egy részét a kari és központi szervezeti egységektől egyenlő arányú, 3%-os támogatás elvonással teljesítette az egyetem, további 800 millió forintot pedig lejáró értékpapírjai segítségével gazdálkodott ki. A megszorítások már most érezhetők: a megbízási szerződés keretében foglalkoztatott oktatók felkérését nem tudják meghosszabbítani.  Több karon leépítések várhatók, melyek elsősorban az adminisztrációt érintik, így félő, hogy a Tanulmányi Osztályok szolgáltatás lelassul.

ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]