DPR az ELTE-n

Mit ér az ELTE-s diploma a munkaerőpiacon? Merre tovább „papírral” a kezünkben? Mennyit keres egy pályakezdő? Egyáltalán mi lesz a végzett hallgatókkal?

A rendezvényt Dr. Karácsony András, stratégiai ügyekért felelős rektorhelyettes nyitotta meg. Bevezetőjében felhívta a figyelmet a változó világ által támasztott követelményekre, illetve annak szükségességére, hogy mivel egyetemünk hallgatói létszáma megfelel egy közepesen nagyméretű város lakosságának, szinte elengedhetetlen egy egységes, felhasználóbarát, gördülékeny pályakövetési rendszer kiépítése.

A megnyitót követően Dr. Seifert Tibor, hallgatói ügyek rektori főbiztosa, DPR projektvezető röviden felvázolta a rendszer bevezetésének tapasztalatait. A főbiztos röviden ismertette a projekt pénzügyi hátterét: az egyetem 99 547 123 forintot nyert el pályázati úton, további 11 millió forintot pedig önrészként vállalt. Seifert Tibor beszédében kiemelt szerepet tulajdonított a már végzett, vidékről származó egyetemisták pályakövetésének fontosságának, hiszen náluk mutat a legváltozatosabb képet a pályakezdés.

Forgó Melinda, ELTE Hallgatói Karrier- és Szolgáltató Központ vezetője, a DPR szakmai vezetője ismertette a rendszer, a hallgatói szolgáltatások és az Alumni program összefüggéseit, illetve áttekintette az eddig elért eredményeket. Őt Czakó Andrea, az ELTE Rektori Hivatal Minőségbiztosítási Osztályának munkatársa követte az emelvényen, aki a rendszer fejlesztésének, és az elvégzett felmérések adatainak tükrében kijelentette, hogy egyetemünk hallgatói „jól képzettek, időnként talán kissé túlképzettek” a munkaerőpiacon, ami pályakezdésnél nem minden esetben jelent előnyt (bár szerinte ez a munkában eltöltött idő előrehaladtával megtérülő befektetésnek számít).

Az előadások sorát Dr. Kiss István, az ELTE PPK Tanácsadás Pszichológiai Tanszékének adjunktusa folytatta karriertanácsadás témakörben. Kiemelte a szakmai gyakorlat fontosságát, illetve felhívta a figyelmet a hallgatókat érintő elvárások és a valóság közti hatalmas szakadékra.

A konferenciátt Dr. Maruzsa Zoltán, az ELTE Hallgatói Karrier- és Szolgáltató Központ, Alumni programvezetője zárta „A diplomás pályakövetés eredményeinek felhasználási lehetőségei az öregdiák rendszer működtetésében” című előadásával.

A DPR-ről bővebb információk az alábbi linken érhetőek el: http://minoseg.elte.hu/dpr

Csutár Andrea Mária
ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]