Impozáns tervek, rögös utak

Tisztségviselő, gyakorlatvezető, mesterszakos hallgató és diplomás programozó egy személyben. Az infokaros Cserép Máté lett az ELTE EHÖK új tudományos referense – Interjú.

Számos pozíciót töltöttél be már az IK Hallgatói Önkormányzatában is. Mi motivált abban, hogy elvállald az ELTE EHÖK tudományos referensi posztját?

Előző tisztségeim is többé-kevésbé kapcsolódtak ehhez a területhez. Amikor két éve elkezdtem a HÖK-özést, ugyanebben a munkakörben szorgoskodtam, csak nem egyetemi, hanem kari szinten. A Tanulmányi Bizottság elnökeként szintén a feladatkörömhöz tartozott a tudományos szféra. Innen jött számomra az inspiráció, ráadásul ilyen szempontból nem is nevezhető ez nagy váltásnak.

Mit tartasz a legfontosabb célkitűzésednek a ciklusod során?

Szeretném, ha az összes programomban megfogalmazott dolog részben vagy egészben megvalósításra kerülne. Ha valamit mindenképpen ki kellene emelni, akkor az a honorácior státusz lenne. Ezzel már két elődöm is foglalkozott, és ami azt illeti, hosszú út áll még a befejezésig. Gyakorlatban ez eddig csak a BTK-n és a PPK-n valósult meg, nagyon nagy eredmény lenne, ha sikerülne teljesen megvalósítani.

Milyen irányelveket vallasz a munkád során?

Fontosnak tartom a pontos és precíz munkavégzést. Ezt nem csak magamtól szoktam elvárni, hanem azoktól is, akikkel együtt dolgozom. Lényeges, hogy a munka ne félmunka legyen, és a körülményekhez képest maximális szinten legyen elvégezve.

Feladatból nincs hiány: mesterszakos hallgató és gyakorlatvezető is vagy a HÖK mellett. Hogy tudod mindet a legmagasabb fokon művelni?

Ez egy nagyon jó kérdés. Alapvetően igaz, hogy rengeteg szabadidőm megy el, főleg a Hallgatói Önkormányzatra. Viszont szeretem csinálni, érdekelnek a közéleti tevékenységek. Örülök annak is, ha a hallgatóknak tudok segíteni. Másképp nem is lehetne ezt űzni, mert akkor előbb-utóbb abbahagyná az ember.

Ha már szóba kerültek a hallgatók: hogyan látod az utánpótlás helyzetét?

A graduális képzésben részt vevő tanulóknak nem kötelező kutatási vagy tudományos tevékenységet végezniük, ellentétben a doktoranduszokkal. Előbbieket, főleg ha tehetségesek, motiválni kell ilyen jellegű programokra. Sajnos a hallgatóknak kisebb a rálátása a posztgraduális képzésekre. Ezért is nélkülözhetetlen a különböző HÖK-ökben a doktoranduszi képviselet, a velük való aktív kapcsolattartás.

Spiller András
ELTE Online

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]