Kutatók Éjszakája az ELTE-n – 211 találat

Most, hogy újra visszataláltunk az iskolapadba és lassan visszarázódunk a személyes oktatásba, itt az ideje, hogy a tudományos programok is visszazökkenjenek a régi kerékvágásba! 2021-ben ismét megrendezésre kerül a Kutatók Éjszakája, szeptember 24-25-én, pénteken és szombaton. Az oktatáshoz hasonlóan hibrid rendszerben valósul meg a rendezvény – tehát bizonyos előadásokra akár online is bekapcsolódhatsz –, ráadásul egyetemünk több, mint kétszáz programmal képviselteti magát. Íme egy összefoglaló a kari programokból, továbbá pár tipp, hogy a legtöbbet hozd ki a hétvégéből!

Kezdjük egy rövid történeti összefoglalóval: a rendezvénysorozatot a Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói kezdeményezték lassan tizenhat éve, „kamaszkorba” érve pedig már 2200 programot számláló eseménnyé nőtte ki magát. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem nem meglepő módon szinte a kezdetektől szerves része a rendezvénysorozatnak, oktatóink számos érdekes témával színesítik a repertoárt.

Regisztrálj, hogy kereshess!

Az utóbbi években a programszám okán egy honlap is az érdeklődők rendelkezésére áll, mely mind az információszerzést, foglalást, valamint egyáltalán a keresést is lehetővé teszi az oldalon. Ezen funkciók eléréséhez azonban érdemes egy nagyon gyors, egyperces regisztrációt megtenni: az egész nevünkön, e-mail címünkön és egy jelszón túl nincs is másra szükségünk. Majd gyorsan kattintsunk a visszaigazoló e-mailben érkező linkre, és voilà, meg is vagyunk: indulhat a keresés!

A keresés fül számos új lehetőséggel, filterrel egészült ki tavaly óta: ugyan intézményi szinten ezúttal nem lehet keresni, de a kulcsszavas keresésnél az intézmény nevét is érzékeli. Próbáljuk is ki! Ez például az ELTE összes programját, 211 találatot ad ki: https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek?search=e%C3%B6tv%C3%B6s%20

Az optimalizált rendszerben a programok jellegére helyeztek nagyobb hangsúlyt: az érdeklődők életkorára is lehet szűrni (óvodás, általános iskola alsós, általános iskola felsős, középiskolás, egyetemista, felnőtt, kifejezetten családos) vagy éppen magára a látogathatóságra (csak személyesen, személyes és online is, csak online) vagy például az esemény jellegére (előadás, workshop, beszélgetés, kiállítás/tárlatvezetés, kísérlet, laborlátogatás, bemutató, verseny, film, kreatív foglalkozás, tánc/zene), sőt, lehetőség van külföldieknek is a csatlakozásra: némely program ugyanis nekik ajánlott!

Maszk, papír, olló

Mire van szükséged a programokon való részvételhez? Maszkra a legtöbb beltéri rendezvényen igen, és általánosságban elmondható, hogy legalább védettségi igazolvány szükséges a programok látogatásához. A keresés funkcióban azonban lehetőséged van bekattintani a „Covid védettségi igazolás nem szükséges” gombot, és a felület enélkül látogatható rendezvényeket jelenít meg. Általánosságban elmondható, hogy az ELTE intézményeiben tartott programokhoz mind maszkviselés, mind igazolvány felmutatása szükséges.

Programsorozatok karonként való felosztása

Most pedig nézzük, konkrétan milyen programokkal várja egyetemünk az érdeklődőket!

Bölcsészettudományi Kar

Tutanhamon, sakk, villámlás, buddhizmus és országimázs. A BTK továbbra sem tétlenkedik, ha érdekes előadásokról van szó; tematikai sokszínűsége pedig szinte egyedülálló: akinek akár a legenyhébb kötődése is van a bölcsészettudományokhoz, biztosan talál majd fogára valót.

A kar programjai: https://ttk.elte.hu/kutatokejszakaja_2021

Természettudományi Kar 

Érdekel, hogyan futnak a molekulák? Vagy hogy mi az a gamma-spektrometria? Szívesen részt vennél egy mikroszkopikus virtuális tárlatvezetésen? Akkor a TTK-n a helyed, legalábbis a hétvége erejéig!

A kar programjai: https://ttk.elte.hu/kutatokejszakaja_2021

Társadalomtudományi Kar

A TÁTK sem volt rest, az előadások témái pedig önmagukban is megérnek egypár hashtag-et, hadd idézzük hát a kari cikkből: #onlinekocsmakvíz (másképpen), #TáTKKocsomakvíz, #TudományosElőadások, #SzociológiaDoktoriIskola, #KóborSzálló #MesePedagógia. A tudománykommunikáció egy frissítően új megjelenése persze nem azt jelenti, hogy az előadások is ezen a vonalon indulnak el, mindenesetre üdítő látni a programsorozat fő célját, azaz a laikus közönség érdeklődésének felkeltését ezzel a módszerrel. #cool

A kar programjai: https://tatk.elte.hu/content/kutatok-ejszakaja-elte-tatk-2021.e.2227

Pedagógiai és Pszichológiai Kar

Légy egy estére tanár, tudj meg mindent az elbutuló közösségekről és a vegetarianizmus pszichológiai aspektusairól, digitális függőségekről vagy éppen a hipnózisról, mindezt a PPK-n, két különböző városban! Budapesti és szombathelyi programok egyaránt rendelkezésre állnak, sőt, pár népszerű előadás is visszatér a palettára! Ízelítőnek olvasd el tavalyi tudósításunkat: Kávé, kesztyű, karantén: A Kutatók Éjszakáján jártunk.

A kar programjai: https://www.ppk.elte.hu/kutatok-ejszakaja-2021-esemeny

Helyszínenkénti elosztás: https://ppk.elte.hu/kutatok-ejszakaja-2021

Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar

A BGGYK két online programmal csatlakozik a Kutatók Éjszakájához: az első Kapcsolatok: kontraszt – illat – fény – méret címmel fut, a második Gyermekvállalás és pszichoszociális fogyatékosság címmel, és mindkettő regisztrációköteles.

A kar programjai: https://barczi.elte.hu/content/kutatok-ejszakaja-2021.e.353

Informatikai Kar

Mesterséges intelligencia, földgömbkészítés, 3D modellezés vagy éppen a kultikus videójátékok témája egytől egyig azt kívánja bebizonyítani a nagyérdeműnek, hogy az Informatikai Kar nem áll meg a laikusok számára felismerhetetlen programozási kódoknál vagy zöld számok villódzásánál a képernyőn és milyen jól teszi!

A kar programjai: https://www.inf.elte.hu/content/kutatok-ejszakaja-az-informatikai-karon.e.1056

Reméljük, mindenki talál majd számára érdekes programokat, és lesz alkalma belekóstolni más karok területeibe, az ott folyó tudományos munkába. Jó szórakozást!

Kiemelt kép forrása: https://www.elte.hu/content/kutatok-ejszakaja-2021.e.13885

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]