Jessup Perbeszédverseny: idén is az élmezőnyben az ELTE ÁJK csapata

Noha ezúttal nem döntős a csapat, egyéni teljesítményeket és a csapateredményeket tekintve sincs oka szégyenkeznie az ELTE jogászcsapatának: a rendkívüli körülmények között zajló versenyen idén is sikerült helytállni.

Évről évre halljuk, olvassuk a híreket az egyetem Állam- és Jogtudományi Karának versenyeredményeiről. A 60 éves múltra visszatekintő Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition (Philip C. Jessup Nemzetközi Perbeszédverseny) az egyik legrangosabbnak számít a jogi hallgatóknak szóló csapatversenyek közül. A csapatoknak felperesi és alperesi oldalon, írásban (70-70 oldalban) és szóban is érvelniük kell egymás ellen angolul egy fiktív, aktuális témájú jogesetben, egy szakmai szaktekintélyekből álló (fiktív) bíróság előtt, imitálva egy Egyesült Nemzetek Szervezetének Nemzetközi Bírósága előtt zajló jogi vitát. A versenyt a regionális fordulók válogatói után hagyományosan egy Washingtonban eltöltött több napos döntő zárja. Az ELTE csapatai a hallgatók befektetett munkája, valamint dr. Kajtár Gábor felkészítése (és más segítők, szakértők, korábbi versenyzők támogatása) eredményeképpen már többedjére szerepelnek az élmezőnyben. A 2018-as csapat elnyerte az Alona E. Evans-díjat a forduló (International Rounds) során benyújtott legjobb összevont felperesi és alperesi beadványért; velük itt olvashatjátok interjúnkat. A 2019-es versenyen szenzációs módon összesített első helyezést ért el az akkori jogászcsapat, így először kerülhetett (az összes tagját tekintve) nem anyanyelvi angol csapathoz a kupa, valamint Bazsó Gábor a 2019-es Jessup legjobb szónoknak járó díját is elvitte; ők is megosztották velünk az élményeiket. Tavaly pedig a pandémia miatt némileg módosult körülmények között, kizárólag az írásbeli beadványok alapján a harmadik helyet sikerült megszerezni, amely az európai indulók közül a legjobb helyezést jelentette; valamint ezúttal is az ELTE nyerte az Alona E. Evans-díjat – hasonlóan 2018-as csapathoz.

Az idei Jessup-jogeset (Case Concerning the J-VID-18 Pandemic, United Republic of Aprepluya v. Democratic State of Ranovstayo) 4 fő kereseti kérelemről szólt. Az első eldöntendő probléma ezek közül az volt, hogy egy súlyos világjárvány alatt egy rendkívül szigorú utazási korlátozás bevezetése jogszerű-e a WHO előírásai, valamint az államok nemzetközi emberi jogi kötelezettségei (ICCPR) alapján. A második kereseti kérelem arról szólt, hogy jogszerű-e a világjárványról hírt adó kutatónak nyújtott átmeneti védelem az alperes állam konzulátusán. A harmadik kereseti kérelem a bíróság alperesi ellenkérelemmel kapcsolatos joghatóságát érintette, melyben egy alávetési nyilatkozathoz fűzött két fenntartás érvényességéről és alkalmazhatóságáról kellett állást foglalni. A negyedik kereseti kérelemben pedig egy polgári légi jármű lelövésének jogszerűségével kapcsolatban merült fel a felperesi állam felelőssége a nemzetközi légi jog (Chicagói Egyezmény) és az emberi jogok (ICCPR) alapján. 

Az idei Jessup-csapat munka közben. Forrás: az ELTE Jessup Team Facebook-oldal

A 2021-es versenyen már sikerült minden fordulót lebonyolítani a világjárvány ellenére is, ahogyan az előbbi képen látszik: szigorúan meghatározott online keretek között. Így lehetséges, hogy a már tavaly is versenyző Farkas Luca Ágnest idén a felperesi és az alperesi oldalon nyújtott szóbeli teljesítménye alapján a 11. legjobbnak ítélte a zsűri. Idén, immár hatodjára, az összesített teljesítményt tekintva a University of Sydney nyert. Az ELTE-s csapat végül négy veretlen kör után a 2019-es döntőbeli ellenfelét, a Columbia Law Schoolt is maga mögé utasította, így több mint 600 induló közül a legjobb 32 között végzett, ami az előkelő legjobb 5%-ot jelenti.

A 2021-es ELTE Jessup Team tagjai: Artner Gábor (felperes), Bíró Viktória (felperes), Farkas Luca (alperes és felperes) és Varga Kálmán (alperes); az utóbbi két tag a tavalyi csapat tagjaként már egyszer kipróbálhatta magát. A felkészülést idén dr. habil. Kajtár Gábor LL.M. (Cantab) docens mellett dr. Bazánth Barbara doktorandusz, ügyvédjelölt (CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang LLP) segítette, aki 2018-ban résztvevőként, tavaly pedig szintén felkészítőként vett részt a versenyen.

Gratulálunk!

Az idei Jessup-csapat balról Bazánth Barbara, jobbról Kajtár Gábor közrefogásában. Forrás: az ELTE Jessup Team Facebook-oldal

A csapatot idén a következő szponzorok támogatták: Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda; Dentons Réczicza Ügyvédi Iroda; Lengyel Allen & Overy Ügyvédi Iroda; Oppenheim Ügyvédi Iroda Bittera, Kohlrusz & Tóth Ügyvédi Iroda; Igazságügyi Minisztérium és a Frank Ignác Alapítvány.

A kiemelt kép forrása: az ELTE Jessup Team Facebook-oldal.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]