Tudományos programajánló a lezárások kezdetére

Ugyan nem minden kimozdulási lehetőség szűnik meg a jövő héttől (egy séta szinte mindig jót tehet!), a programlehetőségek jelentősen leszűkülnek. Mutatunk néhány ötletet, mivel töltsd a szabadidőd hasznosan!

Több előadássorozat is új alkalommal jelentkezik a március 8-14-ei héten. A bölcsészkar berkei adnak otthont az Ezerarcú Kína című rendezvénysorozatnak, amit az ELTE Konfuciusz Intézete gondoz. Március 9-én, kedden Salát Gergely sinológus egy nagyregényről fog beszélni a résztvevőknek: A három királyság regényes története a négy legjelentősebb klasszikus kínai regény egyike. A Ming-kori szöveg első kötetének magyar fordítása nemrég, 2019-ben jelent meg, éppen Salát Gergely előszavával. A regény a maga 120 fejezetével monumentális mű: több mint 200 karaktert mozgatva mutatja be a három királyság korának időszakát, politikai küzdelmeit és fegyveres konfliktusait egyaránt. A szöveg természetesen széles körben ért el hatást: a színház- és filmművészeti feldolgozások mellett konkrét hadászati konzekvenciákat is levontak a segítségével a korszak eseményeiből, így a politikai téren is hatott. Az előadó (aki a PPKE BTK Kínai Tanszékének vezetője, az ELTE BTK Kínai Tanszék egyetemi docense, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója) a regény keletkezéséről, befogadásáról, a magyar fordítás kihívásairól osztja meg tudását a hallgatósággal. 17-18.30 között az alábbi linken lehet csatlakozni a Zoom-konferenciához, ehhez a belépőkód: 091285.

A természettudományok szerelmesei sem maradnak sorozatrész nélkül. Az atomoktól a csillagokig című, az ELTE TTK Fizikai Intézete által szervezett előadássorozat március 11-ei, 17 órakor kezdődő alkalmán Ispánovity Péter Dusánt, az ELTE TTK Anyagfizikai Tanszék adjunktusát hallgathatjátok meg. Előadásának címe ugyancsak regényes: Földrengések Zn egykristály mikrooszlopokban. Ahogyan az eseményleírás állítja: a kristályos szilárd anyagok maradandó alakváltozásának leírása és megértése kulcsfontosságú az ipar számos területén. Erre tesz kísérletet a kutató, észben tartva a kutatás praktikus hasznát is: így például azt, hogy a mikronos mérettartományban érvényes törvényszerűségek a fémek változását illetően a nanotechnológiával előállított készülékek esetében fontos információértékkel bírnak. Az előadást a megszokott módon, a galileowebcaston tekinthetitek meg.

És végül utolsó programajánlatként egy újabb tudományterületre kalauzolunk el benneteket: szintén március 11-én, 15 órától lesz ugyanis Önder Işlek, az Aksaray Egyetem adjunktusának előadása a BGGyK szervezésében lebonyolított Zoom-találkozón. Az előadás egyik érdekessége az előzekben ajánlottakhoz képest, hogy a meghívott vendég angol nyelven tartja meg, magyar feliratozással. A téma igen izgalmas, és a hazai, fogyatékossággal kapcsolatos társadalmi praxisok működésére nézve is tanulságos lehet: A fogyatékosság megítélése az iszlámban és a török kultúrában. Az előadó török tanítói diplomája után amerikai, brit és kanadai egyetemi tanulmányokat is folytatott, szenvedélye az utazás, így garantáltan sok nézőpontból értelmezi majd a felvetett kérdést. A Zoom-beszélgetéshez az előadás napján ezen az oldalon lehet majd elérni.

Reméljük, mindenki talál kedvére való programot!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]