Kóstolj bele a sokrétű tudományba középiskolásként!

A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium idén is versenyt hirdet, hogy a középiskolások több tudományterületen kipróbálhassák magukat.

Érettségi előtt állva a diákok kezükbe veszik a vaskos felvételi kiadványokat, vagy az interneten böngészik az egyetemek kínálatait. De hogy ténylegesen mit takar az egyes szakok kínálata, legtöbbször homályban marad. A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium épp azért találta ki a Cédrus Komplex Tanulmányi Versenyt, hogy egy izgalmas megmérettetés során a középiskolások kötetlenül ismerkedhessenek meg különböző tudományágakkal. Ebben a tanévben már harmadszor kapnak lehetőséget a diákok, hogy egy szakmailag összetett probléma megoldásán keresztül tapasztalják meg az interdiszciplinaritás lényegét. Pontosabban, hogy olyan feladatokon dolgozzanak, melyek több tudományágat érintenek, azok eszköztárait együttesen használva oldják meg a feladványokat.

A projekt másik, nem titkolt célja, hogy népszerűsítse a szakkollégiumot, hiszen a hallgatók nemcsak lakhatást kapnak a kollégiummal, hanem szakmailag is fejlődhetnek. A Szent Ignác Jezsuita Kollégiumban a délutáni foglalkozásokon különböző egyetemekről vesznek részt hallgatók. Az alkalmak így saját látóterüket is bővítik, és a versenyfeladatok összeállításában is ez a sokszínűség tükröződik.

A szervezők a Cédrus Komplex Tanulmányi Versenyre 9-12. osztályos tanulókból álló három- vagy négyfős csapatok jelentkezését várják. Ezúttal előnyt jelenthet, ha különböző évfolyamú és érdeklődési körű csapattagok együtt versenyeznek. Az első három forduló online kerül megrendezésre, ezért virtuális kapcsolattartással szintén megoldhatók lesznek a feladatok, ezzel is alkalmazkodva a távoktatás kihívásaihoz. Az egyes feladatok kihirdetésétől ráadásul három-három hét áll majd rendelkezésre a megoldások beküldésére.

Végül a legjobb csapatok egy döntő fordulóban versenyeznek tovább, ennek részleteit a járványhelyzetnek megfelelően pontosítják majd a program összeállítói.

Az idei verseny valóban sokrétű lesz, a matematika, földrajz, filozófia, pszichológia és pedagógia tudományterületeiről is kell majd feladatokat megoldaniuk a résztvevőknek. Az első forduló a közösségépítés címet kapta, ahol egy osztályközösség mindennapjainak problémáit kell kezelni az iskolapszichológus és az osztályfőnök eszköztárának segítségével. A második forduló nagyobb léptéket választott, a generációk fantázianévre keresztelt versenyrészben globális kihívásokkal kell szembenézniük a csapatoknak. A harmadik forduló leírásáért és újabb fejleményekért pedig látogassatok el a verseny Facebook-oldalára. Az előző évben például a magyar borokkal kellett közelebbről megismerkedni, ki tudja tehát, mit rejteget még a verseny. Ha pedig a verseny hangulatára vagytok kíváncsiak, nézzétek meg a tavalyi döntőről készült összeállítást a Youtube-on.

Jelentkezni az alábbi linken elérhető űrlap kitöltésével tudtok, 2020. december 18. éjfélig, feltüntetve az iskolátok és felkészítő tanárotok, illetve a csapattagok nevét.

Kiemelt kép forrása: Cédrus Komplex Tanulmányi Verseny

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]