Felhívás: XXI. Eötvös Konferencia

Az eddigi évekhez hasonlóan, az Eötvös József Collegium szervezésében idén tavasszal ismét megrendezésre kerül az Eötvös Konferencia. A tavalyi – jubileumi – XX. alkalom után 2020. április 17–18. között a XXI. rendezvénnyel folytatódik a nagy múltra visszatekintő programsorozat.
Ráday Zsófia írása.

Az Eötvös Konferencia hagyományosan a fiatal kutatók és komolyabb tudományos érdeklődésű hallgatók számára biztosít egy olyan szakmai, ugyanakkor barátságos és nyitott platformot, ahol saját kutatásaikat és ezekkel kapcsolatos eredményeiket mutathatják be. A kétnapos rendezvényen alap-, mester- és osztatlan tanárképzésben tanulóknak nyílik lehetősége munkájuk közönség előtti ismertetésére. Ezután a résztvevők egy olyan tudományos diskurzusban vehetnek részt, ahol a hallgatóságként jelenlévő társaik mellett az adott tudományág eminens képviselői kérdéseikkel és észrevételeikkel segítik szakmai előmenetelüket.

Az Eötvös József Collegium mindig is nagy hangsúlyt fektetett a különböző tudományterületek közti kapcsolatok erősítésére, támogatására. Ennek fényében az interdiszciplinaritás az Eötvös Konferencián is központi szerepet kap. A bölcsészet-, a társadalom- és a természettudományok, valamint az informatika különféle területein tevékenykedőket egyaránt várják az előadók soraiba (a konferencia honlapján a konkrét tudományterületek listája is megtalálható) mind a magyarországi, mind pedig a határon túli egyetemekről. A konferencia – így kivétel nélkül az összes előadás is – magyar nyelven zajlik. Az eltérő szakspecifikumokhoz igazodva és az eddigi szokásokhoz híven az egyes előadások időtartama a természettudományos és informatikai területeken 15 perc, mely után egy 5 perces vita következik. A bölcsészet- és társadalomtudományi szakágakban pedig 20 perc áll az előadók rendelkezésére, ezután pedig 10 perc van megadva a vita lebonyolítására.

eötvös2

A XXI. Eötvös Konferenciára magyar nyelvű, önálló kutatásra épülő, tudományos igényű munkákat várnak a jelentkezőktől. Az ingyenes jelentkezés az alábbi linken keresztül történik, és – a személyes adatok megadásán kívül – alapvető feltétele egy minimum 1500 karakter terjedelmű absztrakt beküldése. Egy jelentkező több szekcióban is tarthat előadást. A jelentkezési határidő március 13. 23:59. A konferencia helyszíne a budapesti Eötvös József Collegium, ahol indokolt esetben korlátozott számú előadó szállást is igényelhet a konferencia2020@eotvos.elte.hu e-mail címen.

A konferencia szervezői publikálási lehetőséget biztosítanak az előadóknak: a legjobb előadások írásos formában az évente kiadott, Adsumus című tanulmánykötetbe is bekerülhetnek.

A szervezők az előadással nem készülő lelkes érdeklődőket is várják a közönség soraiba. A konferencia látogatása ily módon nincs előzetes regisztrációhoz kötve. A hallgatói előadásokon kívül izgalmas kerekasztal-beszélgetéseket és színvonalas plenáris előadásokat is meghallgathatnak a konferencia résztvevői és látogatói.

További érdekesség, hogy az Eötvös Konferencia 2011-ben, 2012-ben, 2014-ben, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is elnyerte az ELTE Év Tudományos Rendezvénye díját. Biztosak vagyunk benne, hogy az idei rendezvény is hasonlóan igényes és figyelemreméltó lesz!

A konferencia honlapja a következő linken érhető el.

A Facebook-esemény pedig itt található meg.

További kérdéseikkel/kérdéseitekkel keressék/keressétek a szervezőket a  konferencia2020@eotvos.elte.hu e-mail címen!

A képeket Sarnyai Benedek Máté készítette a tavalyi konferencián.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]