Magyar Tudomány Ünnepe az ELTE-n

A Magyar Tudomány Ünnepe november 3. – november 30. között kerül megrendezésre. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az idén is számos programmal csatlakozott az eseményhez, amelynek központi témája az emberközpontú tudomány.

A Magyar Tudomány Ünnepéről a Magyar Tudományos Akadémia már 1997 óta megemlékezik. Hivatalosan viszont csak 2003 óta kerül megrendezésre minden év novemberében ez a rendezvénysorozat. November 3. azért fontos dátum a magyar tudományos életben, mert 1825-ben Széchenyi István ezen a napon ajánlotta fel egy évi jövedelmét  a Magyar Tudós Társaság megalapítására, és ezzel megalapozta a későbbi Magyar Tudományos Akadémia létrejöttét.

Az idén, immár tizennegyedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Tudomány Ünnepe. Az ünnepsorozat fő motívuma az emberközpontú tudomány.  Barnabás Beáta az MTA főtitkár helyettese – az MTÜ elnöke – kiemelte, hogy a tudomány rólunk szól. Az idei évben a programok tudományt művelő emberekről, valamint emberért lévő tudományokról fognak szólni. Többek között körül járja az egészséges életmód kérdését, a személyre szabott orvoslást vagy az információszerzés kérdését. Az MTA főtitkára köszöntőjében elmondta, hogy „a hasznosság mellett a tudományban lévő veszélyekre is fel szeretnék hívni a figyelmet, hiszen rendkívül komplex technológiai fejlesztések eredményeinek alkalmazási lehetőségeiről közös gondolkodásra és párbeszédre van szükség a tudomány művelői és a jövőért felelősséget érzők között.” Az ünnepsorozat kiemelt figyelmet szentel többek között a biogazdálkodásokra, a genomikára, az emberi kommunikációra, az okosvárosokra, a kiberbiztonságra, és a modern természettudományok és a vallás viszonyára.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem huszonöt programmal készült az ünnepi hónapra. Az előadásokról az elte.hu-n lehet tájékozódni. Az előadások nem csak ELTE polgároknak ajánlottak, hanem azoknak az embereknek is akik tisztábban szeretnék látni a tudományok fejlődését.

Kiemelt kép: Wikipedia

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]