Megfejtették az „ördög által” 1676-ban megszállt apáca rejtélyes üzenetét

Maria Crocifissa della Concezione nővér, egy szicíliai kolostor lakója az Úr 1676. évének egyik reggelén tintás kézzel ébredt. Mellette több levél is feküdt, amelyek ismeretlen nyelven és betűkkel íródtak. Apácatársaival azon a véleményen voltak, hogy az éjszaka folyamán megszállta az ördög, és ő kényszerítette az írásra és az Istentől való elfordulásra.

Maria Crocifissa della Concezione nővér Isabella Tomasi néven született 1645-ben. Tizenöt évesen belépett a szicíliai Palma di Montechiaro bencés kolostorba, ahol szabadidejét a nyelvek tanulásának szentelte. Huszonegy évvel később arra ébredt, hogya az egész testét tinta borítja, illetve néhány levelet talált maga mellett. Apácatársainak azt mondta, hogy az éjjel a sátán szállta meg, és kényszerítette őt arra, hogy ezeket írja. A nővérek hittek neki, pláne azt követően, hogy meglátták az üzeneteket, amelyet senki sem tudott megfejteni több mint három évszázadon át.

Az ismeretlen nyelven írt írások közül az egyik levél fennmaradt. A szicíliai Ludum Tudományos Központ informatikusai idén augusztusban kézhez kapták a levél egy másolatát, és egy hírszerzői kódtörő szoftver segítségével korszerű elemzés alá vetették, írta a The Times. A Daniele Abete által vezetett kutatócsoport a deep web-ról szerzett kódtörő szoftverrel dolgoztak, mivel a különböző hírszerző ügynökségek által kifejlesztett algoritmusok bizonyos úton-módon kiszivárognak a nagyközönséghez. A szoftverbe aztán betáplálták a görög, az arab, a latin ábécé, valamint a rúnaírás betűit, aminek segítségével értelmet tudtak adni a szöveg egyes részeinek.

Az első tizenöt sort sikerült lefordítani. Kiderült, hogy a nyelvzseni apáca mind a négy betűkészletet felhasználva készítette el „ördögi szövegét”, amelyet elemeire bontva olvasható, bár elég rejtélyes és több helyen zavaros mondatokat kapunk. Az értelme valóban elég sátáni lett, ugyanis a nővér azt írja, hogy „a Szentlélek felesleges”, „Istent az ember találta ki” és hogy a „katolikus tanítás alapelvei egyszerűen senki számára sem működőképesek”. Az egyik mondat pedig így szól: „Talán most a Sztüx már bizonyos”. Az ókori görög mitológiában a Sztüx folyó az élők és a holtak birodalmát választotta el.

A levél kuszasága és összevisszasága miatt azt gyanítják, hogy a nővér minden bizonnyal vagy skizofréniával vagy pedig bipoláris zavarral küzdhetett. Talán hallott egy hangot, amely diktálta a levelet, és a nyelvi képességeit segítségül hívva keverte össze a különböző betűkészletet, majd hozta létre az „eretnek” szöveget.

Forrás: mult-kor
Kép: churchpop.com