Újabb élet fenntartására alkalmas holdat azonosítottak a Naprendszerben

A NASA Cassini űrszondája és a Hubble űrteleszkóp megfigyelései szerint a Szaturnusz Enceladus nevű holdon megtalálhatók a földihez hasonló élethez szükséges összetevők.

A Cassini tömegspektrométere hidrogénmolekulákat mutatott ki az Enceladus jeges felszínén, amely a csillagászok szerint a víz, és a tengerfenék kőzetrétege közötti hidrotermikus reakció eredménye lehet, követezésképp a hold jégpáncélja alatt található vízóceán mélyén metán jöhet létre. Ezek azok az anyagok, melyek a földi élet kialakulásáért voltak felelősek. A Cassini-projekt egyik vezetője, Hunter Waite szerint ezzel az Enceladus nagyon magasra került azon a listán, amely a Naprendszer lakható körülményekkel bíró helyeit sorolja fel.

Közben a Jupiter Európa nevű holdján (arról, hogy az Európán is kialakulhat élet az ELTE Online is beszámolt) a Hubble űrteleszkóp megfigyelt egy gejzírszerű vízkitörést, a hold legmelegebb területén. Már második alkalommal sikerült megfigyelni ilyen kitörést ugyanezen a ponton, ami arra utal, hogy lehetnek olyan helyek a holdon, ahol elég meleg van az élet megmaradásához. A csillagászok szerint mindkét holdon megtalálhatók az élet kialakulásához szükséges feltételek: a víz, a hőmérséklet, valamilyen energiaforrás, illetve olyan emelek, mint a szén, a hidrogén, a nitrogén, a kén, és a foszfor. Az Enceladus óceánjaiban a metánt, mint potenciális energiaforrást jelölték meg.

A holdakon nagyjából 4,5 milliárd éve változatlanok a körülmények, vagyis az élet kialakulására annyi idejük volt, mint a Földnek. A Cassini küldetése jövőre tizenhárom évnyi munka után véget ér, de a csillagászok kutatásai az Europa Clipper szonda segítségével folytatódnak, és várhatóan eredményesek is lesznek. Az Europa Clipper három év múlva a Jupitert veszi célba, speciális radarját használva a jégpáncél alá világít majd be. A kutatók következő célja a foszfor és a kén kimutatása és az élethez elengedhetetlen aminosavak megtalálása lesz.

Forrás: Index

Kép: ecolounge

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]