Önként és dalolva tanítanak a zebrapintyek

Régóta ismert, hogy terhesség alatt a pocakhoz való éneklés jótékony hatással van a születendő babára. Ugyanezt a jelenséget figyelték meg a zebrapintyek tanulmányozása során, ugyanis ezek a madarak egy különleges dallamot csicseregnek a még ki nem kelt fiókáiknak, ezzel felkészítve őket a klímaváltozásra.

A tudósokat már évek óta foglalkoztatja a kérdés, hogy vajon az állatok képesek-e reagálni a klímaváltozás miatti nagymértékű felmelegedésre. Az ausztrál Deakin University kutatásai alapján valószínű, hogy a zebrapintyek és egyéb madárfajok is képesek utódaiknak még kikelés előtt jelezni a meleg időjárást. Eddig is ismert volt, hogy a még meg nem született utódok érzékelik szüleik jelenlétét, sőt akár tanulhatnak is tőlük. Viszont ez volt az első olyan kutatás, amely során felfedezték, hogy az állatok a kiadott hangok segítségével befolyásolni tudják utódaik növekedését, fejlődését, viselkedését és szaporodási hajlamát.

A zebrapintyek eme különleges képességére Mylene Mariette, a Deakin University viselkedésökológusa kezdett el gyanakodni. Miközben a madarak hangját rögzítette egy madárházban, arra lett figyelmes, hogy amikor az egyik szülő egyedül van, gyors ütemű magas hangokat ad ki, miközben a tojásait költi, amely eltér a zebrapintyek szokványos énekétől. Hogy az érdekes felfedezés végére járjanak, 61 nőstény és 61 hím zebrapinty hangját rögzítették, és megállapították, hogy nemtől függetlenül mindkét szülő különleges hangokat ad ki a költési időszakban, de csak abban az esetben, ha a hőmérséklet 26 Celsius-fok fölé emelkedik.

Mariette és kutatótársa, Katherine Buchanan azt is megfigyelték, hogy a kivételes dalt csak a harmadik trimeszterben, tehát a kikelést megelőző öt napban éneklik tojásaiknak a madarak. Hogy kiderítsék, a dalnak köze van-e a klímaváltozáshoz, 166 tojást keltettek 37 Celsius-fokos átlaghőmérsékleten. A harmadik trimeszterben a tojások egyik részének a különleges éneket, a másik részének pedig a szokványos madárcsicsergést játszották le. Azok a madarak, amelyeknek a különleges éneket játszották le kisebb testtömeggel láttak napvilágot, mint hagyományosan keltetett társaik. Ez azt jelenti, hogy az embriók képesek szüleik figyelmeztetését értelmezni, miközben a hőszabályozási rendszerük még kialakulóban van.

„Lenyűgöző és egyben meglepő, hogy a vokális kommunikációnak a fejlődés ennyire korai szakaszában ilyen tartós hatásai lehetnek” -nyilatkozta Renee Duckworth, az Arizoniai Egyetem ökológusa.

A kisebb testtömeg több szempontból is hasznos lehet a madaraknak. Egyrészről a kisebb testfelület megkönnyíti a hőleadást, ezáltal könnyebben alkalmazkodnak a felmelegedéshez. Másrészről csökkentheti az oxidatív károsodást, ami instabil molekulákat alakít ki többek között a DNS-ben, ezzel befolyásolva a szaporodási esélyeket. Ez utóbbit az is bizonyítja, hogy a megfigyelt kisebb testtömegű egyedek párzási időszakban sokkal sikeresebbek voltak nagyobb testű társaiknál, tehát több egyedet tudtak nemzeni. Viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy a kisebb testű egyedek csak meleg környezetben múlták felül társaikat. Ellenkező körülmények esetén, tehát hűvösebb időszakban a nagyobb testű zebrapintyek voltak szaporábbak.

Ehhez hasonló tanító csicsergést először a lazúr tündérmadaraknál figyeltek meg. Ezek a madarak ugyanis egy bizonyos „jelszót” tanítanak meg a még ki nem kelt utódoknak, amellyel kikelés után élelmet kérhetnek szüleiktől. A tudósok valószínűnek tartják, hogy az ezekhez hasonló tanító jellegű éneklés széles körben elterjedt lehet. Azonban az még nem bizonyított, hogy a madarak tényleg tanító és figyelmeztető céllal énekelnek-e utódaiknak, vagy ez csak a természetes reakciójuk a környezet megemelkedett hőmérsékletére. Ezen felül az is érdekes kérdés, hogy a zebrapintyek ugyanezt a viselkedést mutatnák-e a madárházon kívül is. Ugyanis a lazúr tündérmadarak sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve természetes környezetükben, amikor azt a bizonyos „jelszót” tanítják utódaiknak.

A tudósok még nem tudják biztosan megmondani, hogy a zebrapintyek különleges viselkedésének köze lehet-e a globális felmelegedéshez, az eredmények egyelőre nagyon biztatóak, de további kutatások szükségesek. Mindenesetre ha a sejtésük beigazolódik, akkor ez a madarak remek alkalmazkodóképességét igazolhatja. Lehet, hogy az emberiségnek is érdemes lenne a madarakról példát vennie, hiszen ez a kutatás bizonyíthatja, hogy ők nem csak tétlenül ülnek a tojásaikon, hanem ügyelnek a környezet figyelmeztető jeleire.

 

Szöveg: Tóth Borbála

Források:

Virginia Morell, Video: Zebra finch call prepares their eggs for climate change, Science, 2016. augusztus 17.

Zebra finches sing to eggs to prepare them for hotter weather, researchers say, ABC Australia, 2016. augusztus 19.

A zebrapintyek a tojásban is hallgatnak szüleikre, IPon, 2016. augusztus 23.

Kép: Creative Commons

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]