Csúcstechnológiával bővül a TTK

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 230,75 millió forintos támogatást nyert el, mely lehetőséget ad egy korszerű élettudományi mikroszkópos központ létrehozására. A kutatások a Természettudományi Karon fognak zajlani.

Az európai uniós támogatásnak köszönhetően két egymást kiegészítő mikroszkópos rendszerrel (spinning disc [SD], konfokális lézerpásztázó [CLSM]) bővül a TTK felszerelése. Ezáltal a kutatók képesek lesznek egyszerre több fluoreszcens jelölést is alkalmazva követni az élő sejtekben lejátszódó sejtbiológiai folyamatokat és kölcsönhatásokat nagy sebességgel, valamint közel valós időben.

A két mikroszkópos rendszer segítségével olyan kutatásokat végezhetnek, amelyek új terápiás célpontok felderítését teszik lehetővé. Vizsgálni tudják majd a gyulladásos és autoimmun betegségek, illetve a tumorok kialakulását és áttétképződését befolyásoló molekuláris és sejtélettani hatásokat.

A pályázat elnyerésével korszerűbbé válik mind a kutatási feladatok ellátása, mind az oktatás az ELTE tizennégy kutatócsoportjának számára, mely csaknem száz oktatót és PhD hallgatót jelent. A központ várhatóan 2017 nyarától kezdi el tevékenységét.

Forrás: elte.hu

Kép: pixabay.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]