Elveszett kontinenst találtak

Sajnos nem Atlantiszt találták meg, csak egy új földrészt Mauritius szigete alatt, az Indiai óceánban. Az eddig ismeretlen kontinens darabját a kutatók Mauritiának keresztelték, több mint nyolcvan millió évvel ezelőtt süllyedhetett el.

location-of-possible-continental-fragments-in-the-indian-ocean1A földrész valószínűleg valaha a Gondwana nevű ősi, gigantikus méretű kontinens része lehetett, ami magába foglalta a déli félteke minden mai kontinensét és szigetét. Geológiai folyamatoknak köszönhetően, körülbelül 200 millió évvel ezelőtt elkezdett feltöredezni. Mauritánia a mai Madagaszkártól és Indiától leválva, 84 millió évvel ezelőtt süllyedhetett el.

Lewis Ashwal a kutatás vezetőjének elmondása szerint a kontinensek feldarabolódását tanulmányozzák ahhoz, hogy megérthessék a bolygónk földtani történelmét.

A felfedezés alapja, egy Mauritiuson talált, de földtörténeti szempontból oda nem illő ásvány: a vulkánkitörésekkel felszínre kerülő kőzetekben megtalálható cirkon. A vizsgálat előtt nagyon gondosan meg kellett tisztítani a kristályt, hogy elkerüljék a szennyeződéseket, és más anyagok ne vezethessék félre a kutatókat. Kimutatták, hogy a mauritiusi cirkon túl idős ahhoz, hogy a szigethez tartozzon: Mauritius csupán pár millió éves, míg a talált cirkonkristályok korát 3 milliárd évre becsülik a kutatók.

4-researcherscAshwall magyarázata szerint, Földünk két részből áll: idősebb kontinensekből, és fiatalabb óceánokból. A kontinensek kőzetei több milliárd évesek lehetnek, de az óceánokban nincs semmi olyan, ami ennyire idős lenne.

Tehát a sziget alatt sokkal idősebb anyagú terület fekszik, ami csak egy kontinensből származhat. Ehhez hasonló kisebb-nagyobb, eddig ismeretlen kontinensdarabkából pedig több is lehet a területen, ezeket együttesen nevezték el Mauritiának.

Egyébként 2013-ban már találtak cirkonokat ezen a területen, akkor úgy gondolták, hogy a passzátszél hatása miatt kerülhetett oda. A különbség, hogy a mostani kutatás 6 millió éves kőzetekbe beágyazva találta meg a kristályt.

A tanulmányt a Nature Communcations-ban publikálták.

Forrás:

Tia Ghose, 3-Billion-Year-Old ‘Lost Continent’ Lurking Under African Island, 2017.01.31., Livescience

Wits University, “Lost continent” found under Mauritius, 2017.03.31., wits.ac.za

 

Lewis D. Ashwal, Archaean zircons in Miocene oceanic hotspot rocks establish ancient continental crust beneath Mauritius, 2017.01.31., Nature Communications

Bolcsó Dániel, Új kontinens egy részét találták meg az Indiai-óceánban, 2017.02.02., Index.hu

Lily Kuo, Geologists have discovered a lost continent beneath Mauritius in the Indian Ocean, 2017.02.02., Quartz Media

Képek: qzprodphys.orgtheinertia

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]