Hetven fokos forróság

A múltkori meglehetősen hideg téma után, már nem szeretnénk többet fázni, úgyhogy feltérképezzük a világ legmelegebb pontjait az amerikai Death Valleytől egészen Szegedig. Tudtátok, hogy a tavalyi év volt a legmelegebb?

Legmelegebb helyek

1913-as mérések alapján a kaliforniai Halál- völgyben (Death Valley) volt a legmelegebb: 56,7 fok. Itt található Észak-Amerika legalacsonyabb pontja is, a  Badwater-medence, 86 méterrel a tengerszint alatt. (A Badwater nevet azért kapta, mert az ottani víz háromszor sósabb a tengernél.) A környék nevezetességei a vándorló, vagy vitorlázó kövek. Következő cikkünkből megtudhatjátok, hogy miért mozognak ezek.

A Meteorológiai Világszervezet szerint a földfelszínen a legmagasabb hőmérséklet 58 Celsius-fok volt. Ezt 1922. szeptember 13-án mérték a líbiai El Aziz meteorológiai állomásán.

Viszont újabb mérések bebizonyították, hogy az ez előtti adatok csak enyhének mondhatóak, a Föld legmelegebb helyéhez képest. 1999 július 6-án a Landsat 7 nevű műhold felvételeket készített a az iráni Lut-sivatagban (Dast-e Lut), a Föld 25. legnagyobb sivatagában. Az ezt követő hét évig tartó globális vizsgálatok során ötször (2004, 2005, 2006, 2007 és 2009-ben) itt mérték a legnagyobb hőmérsékletet. Tehát a Lut- sivatag a Föld legmelegebb része, 70,7 fokot mértek itt, ami több mint tizenkét fokkal meghaladja az eddigi rekordokat. A sivatag 2016-tól a természeti Világörökség része.

Magyarország legmelegebb helye a Szeged közelében található Gyálarét. Itt a legmagasabb a napsütéses órák száma. Egyébként itt található Magyarország legmélyebb pontja is, 75,8 méter tengerszint feletti magassággal.

A legmelegebb év

2015-ben volt a legmelegebb a Földön. Az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) szerint 1880 óta a tavalyi év volt a legforróbb. 1880-2015 között ez volt a legmagasabb globális átlaghőmérséklet, ami 0,16 Celsius-fokkal meghaladta az előző évi rekordot. Érdekesség, hogy az elmúlt 136 évben a tavalyi volt a legmelegebb december. A földfelszíni globális átlaghőmérséklet tavaly 1,33 Celsius-fokkal haladta meg a 20. századi átlagot. Ez a szám decemberben 1,89 Celsius-fokkal haladta meg a középértéket.

 

Forrás: index.huorigo.huearthobservatory.nasa.govhu.wikihvg.huncdc.noaa.gov

Képek: nps.gov, nbclosangeles.comwhenonearth.net

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]