A szén-dioxid lehet üzemanyag?

Amerikai kutatók a tennessee-i Oak Ridge Nemzetközi Laboratórium Energia Részlegében végzett kísérlet során egész véletlenül rájöttek arra, hogy a szén-dioxidból (CO2) hogyan tudnak etanolt létrehozni, amely az üzemanyag-előállítás fontos forrása lehet.

A kutatócsoport éppen zajló projektjében azt vizsgálta, hogyan alakítható át a széndioxid metanollá. Eközben véletlenül rájöttek arra, hogy egyetlen nanotechnológiával előállított réz- vagy szénkatalizátor elég ahhoz, hogy szén-dioxidból etanolt állítsanak elő. Az etanol mindennapi vegyület, megtalálható a kézi fertőtlenítőszerekben és az alkoholos italokban, mitöbb a tudósok szerint etanolból is lehet üzemanyagot előállítani.

A katalizátor rendkívül hatékony, a vízben oldott szén-dioxidot 1,2 volt felhasználásával alakította etanollá, mely 63%-os energianyereséget jelent. Hosszú távon a katalizátort ipari szinten használhatják.

A tennessee-i kutatók felfedezése jelentős áttörést jelenthet. A légkörben felgyülemlett szén-dioxid a klímaváltozás egyik meghatározó oka. A légkör szén-dioxid koncentrációja napjainkban rendkívül magasra nőtt. Korábbi kutatásokkal már igazolták, hogy a szén-dioxid tüzelőanyagként is felhasználható, és ezzel lassítható a levegőszennyeződés. A kutatócsoport új felfedezése a legszennyezés csökkentésének egy lehetséges új módját találta meg.

Az új technológia pedig beindít egy nem is olyan ördögi kört. A fosszilis üzemanyagok égetése rengeteg szén-dioxidot termel, ha az így felszabaduló mennyiséget is sikerülne etanollá változtatni azt eredményezné, hogy még több üzemanyagot tudnak előállítani.  Az USA-ban az autókba töltött üzemanyagoknak már most 10–15%-a etanol, az új felfedezés pedig az arány növekedéséhez vezethet.  Hosszútávon az is elképzelhető, hogy széndioxid-semleges mesterséges üzemanyagokat is sikerül előállítani.

A kutatók minden fontos tudnivalót összefoglaltak ebben a videóban.

 

Szöveg: Kovács Klaudia

Forrás: iflscience.com, sciencealert.com

Kép: Oak Ridge National Laboratory

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]