Mesterséges intelligencia írt popszámot

Azt már tudjuk, hogy mesterséges intelligenciája tudása már meghaladja az emberekét egyes társasjátékban, és azt is, hogy nem egy cég működésében kapnak fontos szerepet. A legújabb fejlemények szerint, viszont, már az emberi kreatív tevékenységeket is utánozni tudják a szoftverek.

A Sony kutatói évek óta dolgoznak azon, hogy mesterséges intelligenciával zenét komponáltassanak. Nem rég megjelent néhány lenyűgöző dzsesszszám hasonló programok segítségével, azonban most először jelent meg olyan popszám, amit a Sony SCL Kutató Labor egy mesterséges intelligenciája szerzett.

Két dal jelent meg, az első a ‘Daddy’s Car’ címet kapta. Fülbemászó, derűs dal, amely a Beatlesre emlékezetet. A második szám címe ‘Mr. Shadow, ez olyan amerikai zenészek stílusában íródott, mint Irving Berlin, Duke Ellington, George Gershwin és Cole Porter.

FlowMachines névre hallgató mesterséges intelligencia először egy rendelkezésre álló adatbázisban található dalokat analizálja, majd egy bizonyos zenei stílust követve hasonló kompozíciókat alkot. Az emberi jelenlét azonban mégiscsak nélkülözhetetlen az alkotó folyamat során, az utolsó simításokat mindkét számnál a francia zeneszerző Benoît Carré végezte, és ő írta hozzájuk a dalszöveget is.

Annak ellenére, hogy még szükség van emberi beavatkozásra új korszak kezdődött. A Sony 2017-ben a mesterséges intelligencia által szerzett dalok egész albumát tervezi kiadni, remélhetőleg jobbnál jobb zenékkel.

Forrás: qz.com

Kép: wallpaperepic.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]