Közeli naprendszerben figyelik az új bolygó születését

Csillagászok azonosítottak egy születésben lévő bolygót a Földtől 176 fényévre elterülő fiatal naprendszerben. A közeli bolygót a chilei Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózattal figyelték meg, amelynek rádiótávcsövei ötezer méteres magasságban találhatók el az Atacama-sivatagban. Kevés ilyen fiatal csillag van ennyire közel hozzánk, ráadásul a keringés tengelyének köszönhetően remekül rálátunk a születés folyamatára. A TW Hydrae csupán tízmillió éves, a bolygó jelenlétét pedig a körülötte elterülő óriási porfelhőben kialakult rés miatt feltételezik.

A rádiótávcsövek asztronómiai forrásból származó rádióhullámokat azonosítanak, így a Föld légkörében keringő por, valamint más világűrbeli anyagok nem zavarják a méréseket. Az ALMA-rendszer adatai szerint a fiatal csillag körüli óriási porfelhőben komoly változást okozott a kialakuló bolygó.

A bolygó és porgyűrű kölcsönhatásának művészi ábrázolása. (NAOJ)

A bolygó és porgyűrű kölcsönhatásának művészi ábrázolása. (NAOJ)

A TW Hydraetől 22 csillagászati egység (a föld és nap középpontja közötti távolság) sugarú körben olyan rés alakult ki, ahol csak kisebb porszemcsék maradtak. A nagyobb darabokat a gravitáció és surlódás valamilyen formájú kölcsönhatása kiszorította a gyűrűrésből. A kutatók szerint a kis szemcsék alkotta gyűrűben keringhet a bolygó.

A keringési pálya sugara, illetve a csillag erőssége alapján a kutatók azt állítják, hogy a bolygó a naprendszerünkben található Neptunuszhoz és Uránuszhoz hasonló jeges óriás lehet. A porfelhőben található rés szélessége és mélysége alapján pedig úgy számolnak, hogy tömege csak kicsivel haladhatja meg a Neptunuszét.

Forrás: ALMA, BBC Science, MNO.hu
Kiemelt kép: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), Tsukagoshi et al.
Kép: ALMA

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]