Évgyűrűink – Áprilisban jön a 20. Pszinapszis, Európa egyedülálló pszichológiai programja!

Miként formálnak minket az évek alatt felhalmozott tapasztalataink, a láthatatlan „évgyűrűink”? Idén ezzel a kérdéssel foglalkozik Európa legnagyobb, kizárólag diákok által szervezett tudományos-kulturális rendezvénye, a Pszinapszis – Budapesti Pszichológiai Napok, amelyet immár 20. alkalommal rendez meg a Pszichodiák Alapítvány, április 15. és 17. között az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban. A szervezők idén is a lélektan területén dolgozó szakembereket, az egyetemi és a főiskolai hallgatókat és a pszichológia rejtelmei iránt érdeklődő nagyközönséget invitálja közös gondolkodásra.

A rendezvény szakmai és kulturális előadásai hagyományszerűen egy témát járnak körül. Idei főcímükben (Évgyűrűink) a változás állandósága és a múltra való emlékezés jövőbeli megújulással járt örökös körtánca fogalmazódik meg. A cím további magyarázatát a honlapon található megkapó leírásban olvashatjuk:

„Egy fatörzs keresztmetszeti képére tekintve feltárul minden titok. Leolvasható, hogy mely szövetek építették, formálták az adott növényt és milyen külső viszontagságokkal dacolt élete bizonyos periódusaiban. Ahogy a természet is megalkotja az emlékezés rétegeit, úgy az ember is képes saját évgyűrűit láthatatlanul magán viselni. Nem csak évgyűrűink száma, de minőségük is árulkodó jelenlegi állapotunkra nézve. Néhány görbe karcos, mert a kapcsolatok gyakran kompromisszumokkal és megpróbáltatásokkal teliek, mások egyenletesen simulnak életünk szövetébe, jelezve, hogy védett, elfogadó környezet vesz körül. Óhatatlanul kapcsolódunk mások történeteihez, kiegészítjük, gyarapítjuk egymás meséit. Ezek a közös tapasztalatok táplálják folytonos fejlődésünk, ám érdemes olykor megállni és rendszerezni a feltorlódott benyomások lángtengerét, mielőtt átjárhatatlan őskőzetté szilárdul bennünk. Lélekgyűrűink sokszor összemosódnak – nem tudni, hogy évek, évtizedek vagy életek egyformaságát rejtik. A pillanatokba zárt nosztalgia segít megtalálni jövőbeli növekedésünk lehetőségét, hiszen nehézségeinket más távlatokból szemlélve talán azok keserédes szépségét is megtapasztaljuk a jelenben.

Egy növény évgyűrűjében kirajzolódó forma az egyik osztódószövet időszakos működésének köszönhetően létrejött őszi-tavaszi határvonal. Pontosan ilyen határvonal felé menetelünk mi is, hiszen a következő jubileumi Pszinapszis nem csak a pszichológia ünnepe lesz, de két évtizednyi lenyomata a rendezvény történetének.

A Pszinapszis különlegessége szakmai-kulturális rendezvényként abban rejlik, hogy minden évben közel nyolcvan önkéntes hallgató szervezi. Az elmúlt évek során a rendezvény Európa legnagyobb, kizárólag diákok által szervezett rendezvényévé nőtte ki magát, a látogatók száma eléri a 3000 főt. A szervezők az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói közül kerülnek ki, és bár a diákok nagy része pszichológushallgató, egyéb szakok tanulói is szép számmal képviseltetik magukat. Az önkéntesség és az egész országot lefedő szervezés a közösségépítés egyedülálló formája, amely önmagában mutatja a rendezvény kiemelkedő közösségépítő erejét a diákság körében. Ezenfelül a magyar pszichológus-társadalom is a hazai tudományos élet fontos eseményei között tartja számon a programot. A szakma élvonalát képviselő előadóknak köszönhetően pedig a Pszinapszis 2008-ban elnyerte az ELTE Az Év Tudományos Rendezvénye díját.

A rendezvény célja a pszichológia megismertetése és az azt övező sztereotípiák, mítoszok eloszlatása a szakma nemzetközileg is elismert neves képviselői által. Ennek megfelelően a szervezők kiemelten odafigyelnek arra, hogy a Pszinapszison a pszichológia különböző rész- és határterületeit, a kutatások legfrissebb eredményeit és az alkalmazási tapasztalatokat mindenki számára közérthetően mutassák be előadásaikon, és hogy műhelyfoglalkozásaikon bárki testközelből megismerhessen különböző módszereket. A szakmai programmal párhuzamosan színvonalas kulturális műsorok is a kínálat részét képezik, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb elfoglaltságot. Ahogy írják, célközönségük elsősorban az egyetemista ifjúság, fiatalok, fiatal felnőttek, pályakezdők, valamint a pszichológia határterületeinek képviselői (pl. pszichiáterek, pedagógusok, szociológusok).

Az idei rendezvény hosszú előadói névsorában szerepel például Mérő László, Zacher Gábor vagy Tari Annamária; a műhelyek kínálatából néhány kiemelt: Integrált kifejezés és táncterápia, Autogén tréning, Hipnózis, Művészetterápia, Relaxáció, Pszichodráma, Cortex filmklub; végül pedig a további izgalmas programok színes listája: Belau, Slam Poetry, The Adolescens zenekar, Lumpáciusz Vagabundusz, Civil Utca, Élő Könyvtár, Bűvészshow, Rapid masszázs, Rajzelemzés, Hangfürdő, Jóga.

A Pszinapszis jogi és infrastrukturális hátterét a Pszichodiák Alapítvány biztosítja, amely szervezet munkáját a Fővárosi Bíróság 2000-ben közhasznú tevékenységnek minősítette.

Az idei rendezvény időpontja: 2016. április 15. és 17. között

Helyszíne: Angyalföldi József Attila Művelődési Központ (1131 Budapest, József Attila tér 4.)

A rendezvény részletes programja ezen a linken olvasható, a jegyvásárlásról ezen a linken tájékozódhattok, a program Facebook-eseményét pedig ezen a linken találjátok.

Forrás: pszinapszis.hu, edupress.hu

Kép forrása: edupress.hu (Berza György munkája)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]