Mindenki azonnal hagyjon fel a hóevéssel!

Ó boldog gyermekkor! A frissen hulló hó, a kényelmes overall, a három számmal nagyobb hótaposó… És persze, ami ilyenkor elmaradhatatlan: a hóevés! Ugye mindenki szájában ott a semmi máshoz nem hasonlítható téli csemege íze? Sajnos rossz hírünk van: nem egészsége a hó fogyasztása!

Egy kutatócsoport azt javasolta, bármennyire is szeretnénk újraélni gyermekkorunkat, jobb ha a hó evéséről leszokunk és erre ösztönözzük a környezetünkben lévő gyermekeket is. Sajnos a hó fogyasztása nem más, mint légszennyezés ehető formában.

A kanadai McGill Egyetem hókamrában végzett kísérletéből kiderült, hogy az égből hulló fagyott víz már egy óra alatt is komoly mennyiséget képes magába szívni a környezet levegőjében található szennyeződéseiből. A mérések szerint a kémiai reakció során olyan rákkeltő anyagok ivódtak a hóba, mint például a benzol, toluol vagy különféle xilolok. Ezek elsősorban az autók kipufogógázaiból kerülnek a levegőbe, bár az elégetett avarnak is komoly benzoltartalma lehet.

A kutatók szerint a hóesés átmenetileg tehát csökkentheti a légszennyezettséget, de csak addig, míg a leesett mennyiség olvadni nem kezd. „A pozitív hatás csak átmeneti, olvadáskor nagyot ugorhat a kibocsátás” – mondta Parisa Ariya, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók tehát nem javasolják, hogy alaposan belakmározzunk a hófehér fagyiból, főleg nem a városok környékén. Persze pánikot sem szeretnének kelteni a kutatási eredmények nyilvánosságra hozásával, céljuk elsősorban az volt, hogy a havazás légszennyezettségre vonatkozó hatását vizsgálják, és a különböző levegőtisztasági modellek pontosságát javítsák.

Gyanítjuk, hogy a jégcsapok nyalogatása is hasonlóan rossz szokás.
Sajnáljuk!

forrás: index.hu

kép: michelhonig.nl

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]