Történész konferencia Ópusztaszeren

A Kárpát-medencei Fiatal Magyar Történészek Tábora Szakály Sándor, a VERITAS történetkutató intézet vezetőjének a “Titkos háború” című előadásával kezdődött. Ebben a magyar diplomácia és a honvédség második világháború alatti feladatvégzését megelőző hírszerzési és elhárítási cselekményeket mutatta be.

Immár harmadik alkalommal rendezték meg a tábort. Kiss Gábor Ferenc főszervező szerint a tábor „Részben azért különleges, mert a jelenlévő negyvenegy résztvevő a Kárpát-medence szinte minden régiójából érkezve képviseli az ifjú történész generációt, másrészt pedig azért, mert a tudományos előadások után a barátkozás és kapcsolatépítés lehetősége is adott”.

Kovács Attila a SZTE doktorandusza elmondta, hogy a hagyományos esti szalonnasütéssel hangolódtak, majd számos előadást hallgathattak meg a résztvevők, este pedig Vincze Gábor levéltáros-történész levezető előadása, illetve egy finom marhapörkölt zárta a napot.

A szegedi Belvedere Meridionale Alapítvány által szervezett tábor szombaton kilenc előadással folytatódik az első és a második világháború történetéből.

Forrás: www.edupress.hu
Kép: history.njit.edu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]