Pszinapszis 2014

Idén is – immár 18. alkalommal – megrendezésre kerül a Budapesti Pszichológiai Napok, méghozzá április 4-6 között a József Attila Művelődési Központban Angyalföldön. Ha jártasak vagytok a témában, ott a helyetek; de ha csak most kezdtétek ízlelgetni/megszeretni a pszichológia tudományát, akkor is rengeteg érdekesebbnél érdekesebb program vár benneteket ezen a három napon!

Talán hihetetlen, de jelenleg ez a rendezvény a legnagyobb, önkéntes diákok által szervezett szakmai program Európában. Idén az önkéntesek csapatát 73 lelkes fiatal erősíti, a látogatók száma pedig nagyjából 3-4000-re rúg majd. Ezt összevetve az első Pszinapszissal, amelyen körül-belül százan vehettek részt, rögtön felfedezhető az érdeklődők számának megugrása, ami jól mutatja a program sikerességét. A Pszinapszis nem meglepően az ELTE PPK-ról származik, de ma már a PPKE, a BME és a Károli Gáspár egyetem is részt vesz a megrendezésben, innen is vannak önkénteseik.

A 18. alkalom főtémája 2014-ben a „láthatatlan álarcok” lett. Ezáltal azt a jelenséget igyekszenek körbejárni, amely mindennapi életünkben is jelen van, s önmagunk fegyvere, amellyel saját szituációinkat alakítjuk. Nevezhetjük képmutatásnak, védekezésnek, alkalmazkodásnak és még sok mindennek az adott esettől függően, de a lényeg, hogy mind csináljuk. Igyekszünk kevéssé kimutatni lelki gyengeségeinket, fájdalmunkat társaságban; sokan próbálnak tökéletesnek tűnni, holott bizonytalanok; mások titkon szerelmesek miközben más kezét fogják. De milyen lenne, ha ledobnánk ezeket az álarcokat? Nos, ezt a témakört járja körbe a 18. Pszinapszis.

Mintegy 70 előadás és 40 műhely vár majd Titeket a szakmai programokat tekintve, hogy elkápráztasson. Az előadásokon fiatal és már tapasztalt, híres kutatókat hallgathattok meg; a műhelyeken pedig gyakorlatiasabban tekinthettek bele a pszichológia kutatásaiba. Kipróbálhatjátok milyen lehet a hipnózis, de lesz még művészetterápia, pszichodráma, asszertív kommunikációs tréning, valamint intelligencia mérés és rajzelemzés . A legnagyobb név talán Philip Zimbardo amerikai pszichológusé, mellette pedig Hevesi Kriszta szexuálpszichológussal, Zacher Gábor toxikológussal, Lénárt Ágota sportpszichológussal, továbbá Mérő Lászlóval, Pál Ferenccel, Vekerdy Tamással, Almási Kittivel és Tari Annamáriával is találkozhatnak az érdeklődők. Emellett lesznek úgynevezett szekciók is: Pszichiátria, Naprakészen, Alapjaink, Növekvőben és Mindennapi pszichológia nevű csoportok, akik a pszichológia világában elkalauzolják a laikusokat, de akár az újnál is újabb információkra ácsingózókat is. A programok még itt sem érnek véget, kulturális jellegű pontok is lesznek. A Könyvesházban szakkönyvek, a Teaházban finom teák, a Relax szobában pedig masszás és sok nyugalom vár majd benneteket. Ha arra is kíváncsiak vagytok, mi az Élménygyűjtő és mit lehet kikölcsönözni az ÉlőKönyvtárból, ezeket se hagyjátok ki! A nap végéhez közeledve pedig este koncertek és színházi előadások is megrendezésre kerülnek, többek között lesznek pantomim előadások, improvizációs színház, koncertek, ír sztepp, tűzzsonglőrök, és a Dumaszínház művészei is fellépnek majd!

Sok-sok móka, no de mibe is kerül mindez? A diákok és nyugdíjasok jegye 1800-2300 Ft-ig terjed; a felnőtteké 2500-3000 Ft. A pénteki nap látogatása olcsóbb lesz valamivel, de akár bérlet is beszerezhető azoknak, akik végig ott kívánnak lenni. Ez diákoknak és nyugdíjasoknak 4500/5300 Ft, felnőtteknek 6300/7300 Ft. A két ár oka, hogy elővétel is létezik természetesen, amely ajánlott is, ha nem akartok sorban állni és biztosak vagytok magatokban. Ezt április 2-ig tehetitek meg az ELTE PPK Izabella utcai épületében, vagy a PPKE BTK-n. Vidékieknek Debrecenben, Pécsett és Szegeden is biztosított a jegyvásárlás, azonban előzetes egyeztetés igényelt a jegy@pszinapszis.hu címen. Külön jó hír, ha kisebb testvért szeretnétek vinni, hogy 14 éves kor alatt teljesen ingyenes a részvétel!

Jó buli, de azért néhány szabályt is be kell tartani! Szeszes ital bevitele és dohányzás a Művelődési Központ 50 méteres körzetében tilos, illetve inni- és ennivaló bevitele is csak kis mennyiségben megengedett. Elvárt természetesen a kulturált viselkedés a többiek nyugalmának megőrzése érdekében. Ha a cikkem felkeltette az érdeklődésedet, gyere és nézd meg, mit rejt ez a három fantasztikus nap! További információkért látogasd meg a hivatalos weboldalt: http://www.pszinapszis.hu.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]