Koncepciós perek az ÁJK-n

Az ÁJK dísztermében az állam emberei vallatták az ártatlanul meggyanúsított költőt, azon igyekezve, hogy elképesztő kitalációkat adjanak a szájába, amelyek alapján egy kirakatperben elítélhetik – szerencsére mindez csak a jogi kar perjátszókörének a Kutatók Éjszakáján előadott jelenetében történt.

A Kutatók Éjszakáján az ELTE több kara mellett az ÁJK is ingyenesen látogatható programokkal várta az érdeklődőket. A programsorozat dr. Bódiné dr. Beliznai Kinga, a Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszék adjunktusának a volt Kúria épületéről szóló beszámolójával kezdődött, melyet a Büntető Eljárásjogi és Büntetésvégrehajtási Tanszék tudományos diákkörének a büntető igazságszolgáltatás gyakorlatáról szóló előadása követett.

Az estét dr. Horváth Attila, a Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszék egyetemi docense zárta, aki a Perjátszókör tagjaival együtt a koncepciós perek történetét és hátterét mutatta be a jelenlévőknek. A társulat által előadott jelenetek keretezték az előadást – kezdésként Faludy György költő Pokolbeli víg napjaim című műve alapján vallatásának abszurd történetét adták elő, zárásként pedig egy tragikomikus monológgal érzékeltették az 1952. évi recski munkatábori felülvizsgálatok logikátlanságát, szervezetlenségét.

Az egész előadást ez a kettősség, a humor és a keserűség duója jellemezte: ugyan mind a színdarabrészletek, mind az előadás megnevettette a közönséget, maga a mondanivaló mégis elborzasztó volt. Nem is olyan rég több ezer ember szenvedte el a koncepciós perek, munkatáborok, börtönök és az ÁVH borzalmait. Mindezt egy olyan politikai és társadalmi rendszerben, amely a megfélemlítésen, bizonytalanságon, rettegésen alapult, melyben bárkiért, bármikor jöhetett a fekete autó, hogy aztán sok esetben sose térhessen többé haza. Éppen ezért tartják sokan – így az ÁJK is – kiemelkedően fontosnak, hogy az egyetemi hallgatókkal, illetve a még fiatalabbakkal is megismertessék és érzékeltessék e korszak szörnyűségeit, akár ilyen ingyenesen látogatható, könnyen elérhető és emészthető programokon keresztül, mint a Kutatók Éjszakája.

Kép forrása: www.ajk.elte.hu 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]