Magyar Tudomány Ünnepe az ELTE-n

Keddtől egészen november végéig egymást érik a konferenciák, előadások és workshopok ELTE-szerte. A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából idén is rengeteg tudományos tárgyú program közül választhattok.

2003 óta hagyomány ez a rendezvénysorozat, mely Széchenyi István 187 évvel ezelőtti felajánlásának tiszteleg. Az országgyűlés 9 éve jegyzett be törvényt a Magyar Tudomány Ünnepéről, ezzel is hangsúlyozva, milyen fontos a tudomány társadalomban betöltött szerepe. A dátum – november 3 – arra a napra emlékeztet minket, amikor 1825-ben a gróf egyévi jövedelmét áldozta a magyar tudomány ügyéért, ezzel lehetővé téve a Magyar Tudós Társaság és a Magyar Tudományos Akadémia létrejöttét.

A 2012-es MTÜ tematikája az egyes tudományterületek felfedező kutatásaihoz kapcsolódik. Ez az az időszak, amikor a laboratóriumok, műhelyek „láthatatlan falai” nem csak a tudósok, kutatók számára nyitott tér, de az egyszerű földi halandók is bebocsátást nyerhetnek. A hivatalos megnyitóra hétfőn az MTA Székházának Dísztermében kerül sor, a nyitó előadást („Immunválaszaink a mindennapi kihívásokra – a legújabb eredmények tükrében” címmel) Erdei Anna tartja majd, aki amellett, hogy akadémikus, az ELTE TTK Immunológiai Tanszék vezetője is. Az idei programsorozat apropóját a Szentágothai János-emlékév adja; a professzor éppen száz éve született, nemzetközileg is elismert agykutató volt.

Az ELTE-s rendezvények november 6-tól kezdve egészen november végéig várják az érdeklődőket, kíváncsiskodókat a BTK, a PPK, az ÁJK, a TÓK, az Eötvös József Collegium, a TÁTK, a TTK és a BGGYK szervezésében. Lesz TDK-konferencia az Anglisztika Tanszéken, könyvbemutató a PPK-n, konferencia a szuverenitásról és integrációról az ÁJK-n, TÓK-os tudományos felolvasóest, történet- és irodalomtudományi workshop, néprajz és kulturális antropológia, hogy csak címszavakat említsünk. A részletes programot itt találjátok.

Kutatásra fel!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]