Közösség, ami szakmailag is inspirál

Az ELTE Bibó István Szakkollégiuma azok közé a szakkollégiumok közé tartozik, amelyek saját fejlődésük lehetőségét a szakmaiság mélyítése mellett a közösség erejében látják.

„Egy szakkolégiumban – az inkább elméleti jellegű egyetemi tanulmányokat kiegészítő –  gyakorlati képzés folyik, emellett pedig specializált tudást nyújt“ – tájékoztat Baranya Dániel, a kollégium választmányi elnöke. A szakkollégiumnak azonban a közösségépítés is feladata. „Az, hogy együtt lakunk, hasonló érdeklődésű jogász és politológus hallgatók, löketet ad, beindít egyfajta szellemi erjedést.“ Ezt a kollégium által kiadott kötetek száma és minősége, a kollégium iránt mutatkozó egyre nagyobb érdeklődés, a különböző konferenciák és kapcsolatainak egyre szélesedő köre is tükrözi.

A tudományos életet pezsgését színes előadások biztosítják. „Rendszeresen hívunk meg előadókat az akadémiai szférából, ügyvédi irodáktól és különböző kutatóintézetektől is.“  Tartottak már kampányelemző kurzust és más közéleti-szakmai beszélgetéseket is, többek között Sólyom Lászlóval.

A kollégium az ELTE ÁJK nappali tagozatos jogász- és politológus-hallgatóit várja. A férőhelyek száma ötvenöt, de arra még nem volt példa, hogy bárkit a férőhely hiánya miatt utasítottak volna el. „A jó felvételizőket felvesszük. Mindig akad valaki, aki kiköltözik, mert államvizsgázik vagy Erasmus-ra megy. Néhány hét elteltével az ő helyükre fogadjuk az új lakókat.“

Egy évben kétszer, az őszi és a tavaszi félév elején lehet pályázni a bekerülésre. A 2012. évi tavaszi felvételi eljárásra  március 12-ig lehet jelentkezni. A szakmai szóbeli és írásbeli fordulót követően a jelentkezők a Felvételi Bizottság előtt egy kötetlen beszélgetésen vesznek részt.

A műhelymunka és a folyamatos mentorálás egyik gyümölcse: a „bibós“ szakkollégisták a legutóbbi, 2011-es OTDK-n három első és három harmadik helyet, valamint három különdíjat és egy prezentációs különdíjat is szereztek.

Hogy „ép testben“ munkálkodhassanak az itt élők, az épületben van egy konditerem, az udvaron pedig egy focipálya, amin mostanában az „öreg bibósok“ játszanak legtöbbet. A koli levelezőlistáján hirdetett túrákon is szívesen vesznek részt a lakók, és minden tavasszal szakkollégiumi sportnapot szerveznek.
Az egyetemhez való közelség nagy előnye a „Bibónak“. Körülbelül tizenöt perc alatt el lehet jutni innen az ELTE ÁJK épületébe a 49-es illetve a 47-es villamosokkal a Móricz Zsigmond körtérről.

Baranya Dániel nagyon fontosnak tartja a kollégium társadalmi szerepvállalását. „Az idén tizenkettedik alkalommal szervezzük meg az Állampolgári Nevelési Tábort a szabolcs-szatmár-bereg megyei Őrben.  A hetedikes, nyolcadikos gyerekeket alapvető közéleti, közjogi és politikai ismeretekre tanítjuk általunk szerkesztett munkafüzetek segítségével. A visszajelzések nagyon pozítívak.“

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]