Központban a kutatások

Sejtek, fehérjék, mikroszkópos kutatásos – ilyen és ehhez hasonló témákról volt szó a „Centrumban a tudás” című rendezvényen. Aki eljött, nem bánta meg.

Az esemény nyitányaként a látogatók Szabó Gergely köszöntőjét hallgathatták meg. A megnyitó keretein belül Karácsony András általános rektorhelyettes is beszédet tartott, mellette Kardon Béla, valamint Mihaleczky György, az ELTE TTK dékánja szólalt fel.

A pár perces bevezetés után először a konferenciabeszélgetés vette kezdetét, amelyen számos kutató és professzor ismertette a közelmúltban elért eredményeket. Mivel a Természettudományi Kar kísérleti eszközparkja az elmúlt évben világszínvonalú eszközökkel – pásztázó elektronmikroszkóppal, transzmissziós elektronmikroszkóppal, NMR-berendezéssel és sejtszortírozóval is – bővült, a kutatásokban számos előrelépés történt. Itt beszélhetünk a rendezetlen fehérjék vizsgálatától talajtani elemzéseken át egészen a fluoreszenciával kapcsolatos kutatásokig.

Matkó János „Sejtszortírozás mesterfokon” című előadását követően rövid, nagyjából egyórás szünetre került sor. Ezalatt lehetőség nyílt kérdések feltételére, valamint a közönség megtekinthette „Tudomány és esztétika” című kiállítást – akár szendvicsebéddel a kézben.

13 órakor aztán kezdetét vehette a három szekcióülés. A párhuzamosan zajló kémiai, biológiai, valamint anyag- és földtudományi szekción belül az érdeklődők további érdekes előadásokat hallgathattak meg.

Miután véget értek a szakterületi „tanácskozások”, a regisztrált látogatók ingyenes laborlátogatáson vehettek részt. A publikum megcsodálhatta a Természettudományi Kar legújabb és legkorszerűbb berendezéseit, így többen bepillantást nyerhettek az NMR-laborba vagy éppen a pásztázó elektronmikroszkópos laboratóriumba.

Kétségtelen, hogy a nap folyamán hasznos tudással és tapasztalatokkal lett gazdagabb az a rengeteg látogató, aki tiszteletét tette az eseményen. Mint ahogy az is világossá vált, hogy ezentúl a hallgatóknak még több lehetőségük nyílik kreativitásuk kibontakoztatására.

Spiller András
ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]